Dutch Labs
Image default
Dieren

Aan de slag met de automatische broedmachine

 

Niets is leuker dan een broedende hen. Toch zijn er kippen die daar niet zo op zitten te wachten en daardoor worden ze minder snel broeds. Natuurlijk wil men optimaal succes en dus is een broedmachine dan een goed alternatief. Vroege kwam er bij het gebruik van broedmachines veel kijken. Tegenwoordig bestaat er ook de automatische broedmachine, waardoor men een stuk minder handelingen hoeft uit te voeren. KlikOm eieren optimaal te kunnen broeden, zijn er een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden: de belangrijkste twee factoren zijn temperatuur en luchtvochtigheid.

Temperatuur

De temperatuur binnen de automatische broedmachine moet altijd hetzelfde zijn. De ideale temperatuur voor het broeden van eieren is doorgaans 37,6 graden Celsius. Wie wil weten of de ruimte de juiste temperatuur heeft, kan dit doen door de temperatuur te meten aan de bovenkant van het ei. Daarnaast beschikken de machines vrijwel altijd over een thermostaat. De thermostaat zorgt ervoor dat de lampen aangaan wanneer het in de cabine te koud is. Als het te warm wordt, gaan de lampen uit.

Daardoor blijft de temperatuur vrijwel permanent hetzelfde. Het is noodzakelijk de temperatuur geregeld te controleren om zo de beste kansen op succes te hebben. Alle info

Luchtvochtigheid

Naast het regelmatig controleren van de temperatuur, is het belangrijk de luchtvochtigheid binnen de automatische broedmachine te controleren. Voor een goed broedresultaat geldt dat de eerste zestien dagen de relatieve luchtvochtigheid ongeveer 55 procent moet bedragen. Vanaf de 17e dag moet de luchtvochtigheid verhoogd worden naar 65 procent.

Omdraaien

Het is belangrijk de eieren regelmatig om te draaien. Plaats allereerst de eieren die ongeveer zeven dagen oud zijn in de automatische broedmachine. Keer ze daarna iedere dag om. De handmatige machines hebben hendels om dit te doen, maar bij de automatische variant is dit met één druk op de knop te realiseren. Vanaf de 20e dag kunnen de kuiken gaatjes in het ei gaan prikken. Een dag later word je dan begroet door een aantal kuiken die uit het ei kruipen of er al uit gekropen zijn.

 

Nadeel

Het broeden met een dergelijke machine klinkt leuk, maar het kent ook een klein nadeel. Door het ontbreken van een moeder, leren de kuikens niet veel. Kuikens uit een broedmachine passen dus niet zonder meer bij andere kippen. Kuikens moeten opgroeien in een ruimte of een kistje met een warmtelamp. Het is dus niet verstandig kuikens die pas uit hun ei zijn gekomen, zomaar bij andere kuikens of kippen te plaatsen!

https://helenvelthuis.nl/mens/bioresonantie-behandeling/