Breaking News

Dutchlabs

Belang van een scherp zaagblad

Wanneer u met een cirkelzaagmachine werkt is het altijd belangrijk dat het zaagblad goed scherp is. Maar hoe weet u nu als dit het geval is? In dit artikel geven we een aantal tips om een cirkelzaagblad goed en veilig te gebruiken. Daarnaast geven we ook enig advies om een stomp zaagblad te kunnen slijpen.

Wanneer is mijn cirkelzaagblad stomp?

Vaak kom je hier al snel achter wanneer je aan het zagen bent. De zaagsneden vertonen veel splinters en het zaagblad hapt af en toe in het materiaal. Daarnaast kunt u het ook zien. De zaagtanden zijn licht verbogen of helemaal niet meer scherp. Wat kunt u nu doen? Een nieuw zaagblad kopen of toch maar gaan slijpen. Er zijn daarvoor verschillende soorten zaagbladen. De één is beter geschikt voor het slijpen dan de ander. Hieronder meer info hierover.

Slijpen van zaagbladen

Het slijpen van een zaagblad kan soms erg lastig zijn. Sommige klussers kiezen ervoor om zelf het cirkelzaagblad te slijpen met een vijl. Dit is aan de ene kant een goedkope oplossing, maar niet altijd de beste. Het zelf slijpen van een cirkelzaagblad kost namelijk veel tijd en het vereist enige vaardigheid van de klusser. Niet zelf slijpen? Dan kunt u ervoor kiezen voor uitbesteding. U gaat naar een plaatselijke bouwmarkt en vraagt of zij het cirkelzaagblad willen slijpen. Vaak gebeurt dit aan de hand van een slijpmachine. Het resultaat is meestal ook veel beter.

Omgang met een zaagblad

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen als het gaat om het stomp worden van cirkelzaagbladen. Zo kiezen sommige klussers ervoor om na het zagen het zaagblad te ontkoppelen. Hiermee is de kans op beschadigingen minder groot en wordt het opbergen eenvoudiger. Daarnaast wordt het zaagblad ook weleens ingesmeerd met vaseline, wat roestplekken kan voorkomen. Al bij al is het belangrijk dat het zaagblad op een veilige plek wordt opgeborgen. Tijdens de werkzaamheden is het weer belangrijk dat u het juiste zaagblad heeft gekozen voor het te zagen materiaal.