Dutch Labs
Image default
Gezondheid

De klachtmakende vitamine B12

Veel mensen komen vitamines te kort en kunnen hier ziek van worden of klachten eraan overhouden. De meeste vitamines worden door het menselijk lichaam zelf aangemaakt, met uitzonderingen daar gelaten. De reden dat er bij sommige mensen een vitamine tekort gevonden is doordat ze niet genoeg gevarieerd eten binnen krijgen. Veel vitamines worden namelijk gewoon uit groente, fruit en vlees gehaald. Vegetariërs hebben vaak ook niet genoeg vitamine B12, omdat dit in vlees zit . Voor de vegetariërs die helemaal geen dierlijke producten eten is het een stuk moeilijker om de benodigde vitamines binnen te krijgen. B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. Je kunt dus wel zeggen dat het een belangrijke vitamine is voor iedereen. Voorbeelden van producten waar B12 inzit zijn: melk, yoghurt, rundvlees, varkensvlees, kabeljauw en eieren. Voor de veganisten dus absoluut geen pretje.

Gelukkig zijn er wel oplossingen voor en kun je gewoon B12 in een potje kopen van verschillende merken. Denk maar aan de grote vitamine merken als Topvitamins of Now-Foods. Dit zijn enkele grote namen die het ook voor veganisten mogelijk maakt om genoeg vitamine B12 binnen te krijgen.

De gezondheidseffecten kunnen heel negatief uitpakken als je te weinig van deze vitamines binnen krijgt. Enkele neurologische gevolgen hiervan zijn dat je tintelingen in vingers kan krijgen, maar ook geheugenverlies, coördinatiestoornissen of ataxie kunnen eruit voorkomen. Het lichaam zelf heeft door de jaren heen een opgeslagen voorraad aan deze vitaminen. Dit is dan ook de reden dat het niet heel snel op te merken is als je een tekort hebt aan deze vitamine.

Zorg er dus voor, ook als veganist zijnde, dat je genoeg vitamine B12 binnen krijgt. Je wilt niet last krijgen van de negatieve effecten die je hele leven op z’n kop kunnen zetten.

http://www.topvitamins.nl