Dutch Labs
Image default
Onderwijs

Goochelaar in de klas

Een goochelaar in de klas in plaats van de meester kan een grote indruk achterlaten op de leerlingen. Afgelopen pasen werd ik terug gevraagd door een basis school. Een paar jaar eerder, met kerst, was ik daar al eens geweest. Eerst was toen de vraag van de school of ik een mooie goochelshow kon verzorgen voor alle kinderen tegelijk. Al brainstormend kwamen we op het idee om het anders aan te pakken.

Ik zou in een strak schema de klassen afgaan met intieme en kleine wonderlijke acts in hun eigen klas. De magie zou van dichtbij te zien zijn, de meeste kinderen zouden mee kunnen helpen en alles zou zich in hun eigen lokaal afspelen. Dit had een grote indruk gemaakt op alle kinderen. Zo groot dat ze het er enkele jaren later nog over hadden. Niet vreemd vind ik want je eigen klaslokaal met je eigen klasgenoten en dezelfde juf als gisteren kent zijn sleur, zijn gang van zaken en zijn normaalheid. Dan opeens staat er een goochelaar voor de klas die in 20 minuten tijd zonder aankondiging op mooie circue du soleil achtige muziek een tafetlje door het lokaal laat zweven.  De magie met de rode ballen in de handen van de kinderen laat gebeuren en op geen enkel moment de kinderen laat schreeuwen om waar het konijn is. Maar bijzondere, wonderlijke en verbazingwekkende dingen laat zien. In groep 8 gonzde er regelmatig de kracht term WTF door het lokaal. Terwijl de kleuters adembenemend zaten te kijken met hun monden open.

Ik vond het fantastisch om te doen, ik heb met name mijn materiaal ingezet dat ik vaak voor volwassenen gebruik. Ik heb gekeken hoe ik het zo magisch mogelijk kon maken om de kinderen echt een wonderlijke ervaring te bezorgen. Het is natuurlijk geweldig om een paar jaar later terug gevraagd te worden en te horen dat de kinderen het nog steeds over die goochelaar hebben, die toen met kerst langs kwam. Ik vond het vooral zo leuk omdat je in korte tijd echt een bijzondere en magische sfeer kan creeëren. Als de kinderen met de hele school bij elkaar in de aula klaar zitten voor de goochelshow dan ontstaat er toch altijd ook een uitgelaten sfeer en soms wil je dat juist niet.

Grote kinder goochelshows met kinderen die gillen om waar het konijn zit is vast en zeker ook heel leuk voor die kleintjes maar niets voor mij. Ik kan veel meer bereiken voor een kleine groep kinderen in een korte tijd.

 

http://www.goochelaar.eu/tafelgoochelaar/