Dutch Labs
Image default
Zorg

Hoe kun je chronische stress herkennen?

We horen tegenwoordig allemaal veel over stress. En we voelen ons allemaal waarschijnlijk ook wel eens “gestrest”. Maar wanneer wordt stress een ernstiger gezondheidsprobleem? Het gezondheidscentrum definieert stress als het antwoord van het lichaam op elke vraag en het wordt meestal beschreven als een gevoel van overweldigd, angstig of vervallen te zijn.

Wat is stress

Veel dingen kunnen stress veroorzaken, inclusief dingen die negatief of positief zijn, echt of ingebeeld. En niet alle stress is schadelijk: stress helpt ons lichaam te reageren en in beweging te komen, zodat we het gevaar kunnen vermijden, zoals bij een aankomende bus. We noemen dit de “vecht- of vluchtreactie van het lichaam.” Het is wanneer het stressniveau hoog blijft, ofwel door de dagelijkse druk die onbeheerd blijft, ofwel door herhaalde blootstelling aan een stressvolle gebeurtenis of gebeurtenissen, dat er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Dit soort stress, bekend als chronische stress, is constanter en duurt langer. Leven met chronische stress kan uw risico op obesitas, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en spijsverteringsproblemen verhogen. Het wordt ook geassocieerd met een verzwakt immuunsysteem, kan leiden tot depressie en kan vruchtbaarheids- en geheugenproblemen veroorzaken.

Wat is chronische stress

Dus hoe weet u of u misschien chronische stress ervaart? Er zijn enkele lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn, losse ontlasting en slaapproblemen. Andere tekenen zijn dat je je zo overweldigd voelt dat je niets meer kunt doen, of dat je het gevoel hebt dat stress je dagelijkse activiteiten belemmert. Bespreek deze en eventuele andere nieuwe symptomen met uw arts, want het kan gaan om tekenen van een andere medische aandoening. En het is belangrijk om geen zelfmedicatie te doen met stoffen als nicotine of overtollige alcohol of ander schadelijk gedrag te vertonen. Sommige mensen wenden zich tot roken, overmatig alcoholgebruik, overeten of ander ongezond gedrag voor kortstondige stressbestrijding, maar de korte- en langetermijneffecten van dit gedrag kunnen in feite meer gevaar brengen voor zowel uw fysieke als emotionele welzijn.

Hoe kun je ermee omgaan?

Wat belangrijk is om te weten is dat er dingen zijn die je kunt doen om te beginnen met het bestrijden van stress. Drie stappen om te overwegen:

  1. Begin met het stellen van grenzen. Een van de dingen die belangrijk zijn is hoe je grenzen kunnen stellen en leren om nee te zeggen. Je kunt niet alles doen of nemen, dus het is belangrijk om ook te praten als er te veel op je bordje ligt.
  2. Reserveer tijd voor jezelf. Zoek een activiteit die je leuk vindt en waarvan je weet dat het je helpt te ontspannen. U kunt bijvoorbeeld een oefening of meditatie proberen. Door tijd te besteden aan wat uw stress veroorzaakt kunt u zich hergroeperen en heropladen.
  3. Zoek steun en hulp. Probeer met een geliefde te praten over hoe u zich voelt. U kunt ook professionele hulp zoeken, vooral als de steun van uw vrienden en familie niet genoeg is. Een therapeut kan u helpen de bron (of bronnen) van uw stress te herkennen en vervolgens suggesties doen om de stress te verminderen.

Als u deze kleine stappen kunt nemen, zet u zich in een richting om te beginnen met het minimaliseren van stress, in de hoop chronische stress te vermijden of te beheersen.

 

https://ruudmeulenberg.nl/kennisbank-burnout-stress/stress/