Dutch Labs
Image default
Zakelijk

Tips voor het starten van een succesvol restaurant

Heel veel mensen hebben als droom om een restaurant of een café te openen. Met deze eigen zaak willen deze mensen hun passie achterna. Het starten van een eigen zaak en dus restaurant is niet makkelijk. Er zijn bepaalde belangrijke zaken waar u op moet letten. Verder zijn er ook risico’s die goed zijn om te weten. In deze blog worden verschillende tips gegeven voor het starten van een succesvol restaurant.

Vergunningen en inschrijvingen

Voordat u een restaurant hebt, moet u wel een paar dingen regelen. Zo moet u in eerste instantie u inschrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Dit is een verplichting. Daarnaast heeft u ook verschillende vergunningen nodig van de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de drankvergunning, terras vergunning en de aanwezigheid van muziek. Als u hier meer over wilt weten moet u kijken op de site van uw gemeente.

Plaats

U hebt misschien al een perfecte plek gevonden voor uw restaurant. Of misschien bent u nog op zoek. De plaats van uw restaurant is erg belangrijk voor het uiteindelijke succes. Dit betekent dat u ook de tijd moet nemen om de beslissing te nemen tot een locatie. Daarbij is het ook handig om te kijken naar de bestemmingsplannen van de gemeente. Het kan namelijk zo zijn dat er wijzigingen kunnen plaatsvinden in de toekomst, die misschien niet interessant zijn voor uw restaurant. Verder moet u ook op andere punten letten. Naast de plek gaat het ook om het prijskaartje, de toegankelijkheid en over hoe u het wil inrichten. Daarbij is het ook nog belangrijk of u het pand koopt of huurt. Huren kan in eerste instantie misschien handig zijn, om het risico wat te verminderen. Verder kan huren er ook voor zorgen dat u makkelijk kan verhuizen. Het kopen is uiteindelijk vaak wel wat goedkoper dan huren. Ook is het dan een investering waar u later u geld op terug kan krijgen.  

Aankleding

Naast de plaats en het pand is natuurlijk de aankleding van het restaurant ook zeer belangrijk. De aankleding zit natuurlijk in de meubels die u neer zet maar ook in het thema van het restaurant. Dus dit betekent dat u met bepaalde kleuren moet gaan werken. Ook zit de aankleding in details. Denk bijvoorbeeld aan het servies, tafelstukje of bepaalde glazen. Als restaurant wilt u naast het eten ook een bepaald gevoel meegeven aan de klanten. De sfeer is erg belangrijk voor een restaurant. Verder zit de aankleding ook in de kleding van het personeel. Dit moet netjes zijn, maar ook herkenbaar. Horeca kleding bedrukken is daarom belangrijk. Dit voor de bediening, koks en andere werknemers. Door bepaalde kleuren aan te schaffen met het logo van uw restaurant laat u ook zien dat het restaurant professioneel is.

Eten & drinken

Natuurlijk is het eten en drinken erg belangrijk voor het restaurant. De aankleding en plaats kunnen allemaal heel mooi zijn, maar zonder goed eten komen mensen niet snel meer terug. Goed eten kan u ook zien als marketing. Uiteindelijk zullen klanten en dus gasten u ook vinden als u gewoon goed eten maakt. Daarbij is het ook belangrijk om onderscheid te maken met andere restaurants. Dit kunt u doen door het eten zelf, maar kan ook zitten in de presentatie van het eten.

Personeel

Als u wilt bezuinigen, doe dit dan vooral niet op het personeel. De kok en ander personeel zijn erg belangrijk voor het goed draaien van een restaurant. Neem daarom ook gekwalificeerde mensen aan. Uiteindelijk is het personeel het visitekaartje van het restaurant.