Dutch Labs
Image default
Financieel

Wat is de beste manier om een hypotheekadviseur te kiezen?

Het kopen van een woning is een van de grootste beslissingen die je in je leven maakt. En dergelijke beslissing neem je niet zo maar. De keuze voor je huis en hypotheek heeft namelijk lange termijn gevolgen voor je financiële situatie. Daardoor neem je deze beslissing ook vaak niet alleen. Je laat je zo goed mogelijk adviseren door mensen die vakkundig zijn en kennis van huidige financiële situaties hebben. Dit maakt de keuze voor een juiste hypotheekadviseur dan ook extra doorslaggevend. Waar dien je op te letten als je een hypotheekadviseur wilt uitkiezen? Terwijl de meeste mensen vooral kijken naar de prijzen en totale kosten, zijn er meer aspecten die belangrijk zijn. Je kan namelijk voor een adviseur kiezen met zeer lage tarieven, maar als die adviseur jou niet goed begeleidt bij het nemen van de juiste beslissingen, kan je uiteindelijk op hogere kosten uitkomen. Bij het selecteren van een adviseur moet je op volgende punten letten:

Tarieven
Dit is natuurlijk een van de belangrijkste pijlers. Bij het kopen van een woning komen behoorlijk wat kosten bij en je wilt natuurlijk de kosten zo min mogelijk houden. Op dit moment kan je 103% van de koopsom lenen en dit wordt de komende drie jaar elk jaar met 1% verlaagd naar 100%. Dit houd in dat je straks niet meer kunt lenen dan de koopsom van je huis. Alle andere uitgaven zoals notaris, hypotheekadviseur, overdrachtsbelasting etc. moet je dan zelf financieren. Om die kosten bescheiden te houden moet je dus bij elk kostenpost proberen voor de beste prijs/kwaliteit verhouding te kiezen. De tarieven van hypotheekadviseurs wisselen enorm. Je vindt adviseurs met totaalprijs tussen €1000 en €4000. Vaak zegt de prijs ook iets over de inzet en betrokkenheid van de adviseur. Een adviseur die €1000 vraagt zal begrijpelijk niet 100 arbeidsuur aan jouw aanvraag besteden, dus om goede uurtarief over te houden zal die proberen om zo doelmatig mogelijk te werk te gaan. Dit hoeft natuurlijk niet onjuist te zijn, maar daar moet je wel rekening mee houden.

Beoordelingen en reviews
De hypotheekadviseurs hebben op hun websites altijd pakkende verhalen en woorden. Alles is beschikbaar en ze zijn volgens hun zelf de meest deskundige adviseur binnen hun eigen streek. Maar niets is belangrijker dan woorden en ervaring van iemand die met een adviseur gewerkt heeft. Hij of zij weet namelijk exact hoe die persoon is, en of die vakkundig genoeg is, of die eerlijk is en betrokken. Daarom moet je voordat je een hypotheekadviseur gaat kiezen kijken naar wat mensen over de adviseur zeggen. Op hypotheekadviseurvergelijk.nl kun je behalve vergelijken van hypotheekadviseurs ook de beoordelingen van mensen bekijken. Doe daar je voordeel mee!

Diploma en opleidingen
Een hypotheekadviseur moet weten waar hij over praat. Hij moet de financiële wereld rondom hypotheken goed kennen. Hij moet op de hoogte zijn van meest recente wet- en regelgeving. Om die reden zijn hypotheekadviseurs ook gedwongen om bepaalde erkende opleidingen te volgen. Maar de ene adviseur heeft meer opleidingen dan de ander. Dat geeft bepaalde mate van bekwaamheid aan. Kijk en vraag dus naar diploma’s die een adviseur heeft behaald. MFP (Master in Financial Planning) en FFP (Gecertificeerd Financieel Planner) zijn een van de belangrijkste en waardevolle opleidingen. Kijk op de website landsmanenteune.nl naar een lijst van erkende opleidingen/titels.

Bereikbaarheid
Je wilt een hypotheekadviseur die iedere keer bereikbaar is. Je zult tijdens je hypotheek aanvraag steeds met vragen komen te zitten. Wat is de stand van mijn hypotheekaanvraag? Welke onkosten komen nog meer bij? Kan ik een nieuwe badkamer mee financieren? Je wilt al deze vragen snel beantwoord hebben. Daarom wil je continu zonder enige drempel je adviseur kunnen bellen/mailen en je vragen stellen. Daarom moet je dus ook heel goed kijken op welke wijze een adviseur toegankelijk is. Bijvoorbeeld alleen aan kantoor, via de webcam/mail, telefonisch of ook bij jouw thuis!

http://www.hypotheekadviseurvergelijk.nl