Dutch Labs
Image default
Eten en drinken

Aardappelen zijn populair: ook in de maaltijdbox!

Het is duidelijk dat Nederlanders over het algemeen erg dol zijn op aardappelen. De laatste jaren is de trend om weer meer met aardappelen te doen. Het blijkt geen standaard Nederlands product meer te zijn. Zo leveren veel maaltijdboxen zo nu en dan aardappelen. In dit artikel bespreken we kort een aantal trends in “aardappelland” en geven we tips rondom de maaltijdbox.

Boeren doneren aardappelen en uien aan daklozen Twee akkerbouwers uit Dronten doneren 1250 kilo aardappelen en 500 kilo uien aan daklozen in Amsterdam. Een boer uit Noord-Holland schenkt nog eens 500 kilo wortelen zodat van deze producten hutspot kan worden gemaakt. De enorme hoeveelheid hutspot wordt de komende maanden door de Amsterdamse organisatie De Regenboog Groep uitgedeeld aan dak- en thuislozen. Omdat het zoveel is mogen alle opvanglocaties in de hoofdstad aardappelen, wortelen en uien komen ophalen. De boeren doneren de groenten omdat ze het belangrijk vinden om mensen te helpen die aan de onderkant van de samenleving terecht zijn gekomen. Probeer eens de allerhande maaltijdbox. Hierin vind je vaak wel aardappelen.

Aardappelen uit Hongarije 78% duurder In de laatste week van januari 2016 waren de aardappelprijzen op de groothandelsmarkt van Boedapest ongeacht het ras gemiddeld 78 procent hoger dan in dezelfde week van vorig jaar. Het grootste prijsverschil werd geregistreerd voor het ras Laura, waarvan de prijs verdubbelde ten opzichte van 2015. Een andere opmerkelijke stijging vergeleken met dezelfde week van voorgaand jaar was de groei van 8 procent voor de gemiddelde bananenprijs. De prijs bereikte de 331 HUF per kilo (1,06 euro): een aanzienlijke stijging aangezien de banaan de tweede meest geconsumeerde vrucht in Hongarije is na de appel. De Hongaarse bananenimport steeg tussen januari en oktober 2015 met 32 procent (56,3 duizend ton), vergeleken met dezelfde periode in 2014. Over het algemeen werden er in de eerste paar weken van dit jaar grotere volumes uit Spanje en Turkije geïmporteerd tegen een lagere prijs.

Violetta-aardappelen populair bij chefkoks Het is niet zozeer de smaak die speciaal is, hoewel ze goed smaken. Het is vooral het uiterlijk dat de aandacht trekt. Chef-koks zijn gek op de kleur, omdat het iets anders is,” legt Maria uit. De paarse kleur van de aardappel betekent ook dat ze vol antioxidanten zitten en erg goed zijn voor de bloeddruk en het hart. Odaios Foods levert de aardappelen van Ballymckenny Farm Heritage Potatoes exclusief aan Ierse specialiteitszaken en cateraars. Volgens Maria zijn er nu vrij veel restaurants in zowel Noord- als Zuid-Ierland die gebruik maken van haar aardappelen. Ze worden ook verkocht in specialiteitswinkels in het hoge marktsegment.

Zelf ook unieke aardappelen proberen? Bestel dan een allerhande maaltijdbox. Zoals je kunt lezen zijn aardappelen nog lang niet “uit”. Eet je zelf ook vaak aardappelen? Misschien wel altijd met hetzelfde gerecht. Wil je meer variatie aanbrengen in je eetgewoontes, probeer dan eens een foodbox uit. Zo’n box bevat naast aardappelen ook vis/vlees en groente. Je zet er complete maaltijden mee op tafel. Geniet ervan!

https://www.maaltijdbox.net