Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Afwerkingen voor tafels

Als je de juiste vorm, formaat en materialen hebt gekozen. Blijft er nog 1 belangrijk deel over voor je tafel, de afwerking. Een afwerking zorgt ervoor dat je tafel beschermd wordt tegen bijvoorbeeld kringen, vetvlekken of krassen. Elke afwerking heeft zo z’n voordelen en nadelen, de keuze wordt voornamelijk gemaakt op wat je zelf het mooiste vindt. Wel vertellen we je graag wat de verschillende afwerkingen kunnen doen voor je tafel. Een olie afwerking, is zo mooi doordat het natuurlijk aanvoelt en je de tekening in het hout goed blijft zien. Dit is handig bij bijvoorbeeld een boomstamtafel. Zo behoud je de natuurlijke uitstraling van de tafel. Doordat de olie in je tafel wordt geboend, heb je deze prachtige uitstraling. De olie wordt in de poriën van het hout geboend, waardoor de poriën worden verzadigd. Het handige aan olie, is dat je het zelf makkelijk kunt bijwerken. Als er bijvoorbeeld een vlek op je tafel zit, kan je gemakkelijk met een doek (waar olie op zit) de olie erin boenen. Er zitten ook nadelen aan olie. Dit is bijvoorbeeld dat het sneller slijt dan lak en het heeft geen weerstand tegen uv-straling.

Een lak afwerking op je tafel

Een lak afwerking is heel sterk en erg slijtvast voor je tafel. Dit komt doordat je eigenlijk een laag op je tafel aanbrengt. Wij gebruiken onze Magic Mix. Dit is een blanke matte lak die de kleur van onbehandeld hout houdt en de optimale bescherming geeft. Magic Mix kan dit bieden doordat het een 2-componenten lak is. Dit houdt in dat het nog sterker is dan normale lak. Ook aan lak zit een nadeel. Lak kan je niet zo makkelijk opnieuw aanbrengen als olie. Je moet dan intensief aan het werk, de tafel moet helemaal geschuurd en opnieuw gelakt worden. Het handige is dat je door deze extra sterke laklaag niet snel doorheen komt!

Onderhoud gelakte tafel

Als je een tafel hebt gekozen met een lak afwerking, heeft deze al een sterke laag. Maar ook voor deze afwerking zijn er dingen die je kan doen, om je tafel het beste onderhoud te geven. Als je tafel net is gelakt, duurt het 2 weken totdat de lak volledig uitgehard is. In de 1e periode moet je daarom ook voorzichtig zijn. Vermijd zware belasting, hitte en te veel vocht. Als je de tafel schoonmaakt, doe dit met een licht vochtige doek. Als de 2 weken voorbij zijn, kan je de tafel ook schoonmaken met ontvettende middelen (zoals afwasmiddel). Gebruik alleen geen schurende middelen zoals schoonmaakmiddelen of meubelglansmiddelen.

https://www.boomstamtafel.nl/

Gerelateerde artikelen

Traprenovatie

Op zoek naar een metselaar

Van een huis een thuis maken