Dutch Labs
Image default
Gezondheid

Alles wat je moet weten over een tennisarm

Als je regelmatig tennis speelt, dan is de kans groot dat je een tennisarm krijgt. Deze aandoening ontstaat door overbelasting van de buitenste elleboogknobbel. Vaak is de pijn stekend of zeurend en treedt ’s nachts stijfheid op in het ellebooggewricht. De pijn kan zo hevig zijn dat zelfs slapen een probleem is. In dit artikel lees je alles over hoe een tennisarm behandeld wordt én hoe je er in de toekomst van af kan komen.

Hoe ontstaat een tennisarm?

Een tennisarm is een aandoening die ontstaat door overbelasting van de buitenste elleboogknobbel. De pijn varieert van een stekende tot zeurende pijn en treedt vaak ’s nachts op. In het begin is de pijn meestal ’s morgens aanwezig, maar naarmate de aandoening vordert, kan de pijn ook overdag optreden. De pijn wordt vaak erger als je je elleboog gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het tennis of tijdens het werken met een computermuis.

Hoe kom je van een tennisarm af? De beste manier om van een tennisarm af te komen is door middel van fysiotherapie of oefeningen. Fysiotherapie helpt je om de pijn te verminderen en de spieren rondom je elleboog weer sterk te maken. Oefeningen helpen je om de beweeglijkheid van je elleboog te verbeteren en ervoor te zorgen dat er minder kans is op een nieuwe tennisarm.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om corticosteroïden of botulinetoxine in te spuiten. Dit kan de pijn tijdelijk verminderen, maar het is belangrijk om te weten dat het niet de oorzaak van de aandoening wegneemt.

Operatie is meestal niet nodig, maar in sommige gevallen kan het toch nodig zijn. Als je klachten blijven aanhouden ondanks fysiotherapie en medicatie, dan kan de arts besluiten om een operatie uit te voeren.

Hoe kan ik een tennisarm voorkomen?

Helaas is het niet mogelijk om een tennisarm volledig te voorkomen. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om de kans op een tennisarm te verkleinen. Bijvoorbeeld:

– let goed op je houding tijdens het tennis en tijdens het werken met een computermuis;

– houd je ellebogen warm;

– probeer ontstekingen in de gewrichten zo snel mogelijk te behandelen.