Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Bekende schuurmachine soorten

Een klusser die alle schuurmachines over één kam scheert heeft het niet goed begrepen. Er zijn namelijk meerdere schuurmachine soorten met verschillende eigenschappen. Stel je voor dat een schilder een lichte voorbewerking uitvoert met behulp van een bandschuurmachine. Zou dat denk je de bedoeling zijn? Het is wel zeker dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Daarom vertellen wij iets meer over de drie bekendste soorten schuurmachines. Natuurlijk zijn er wel wat meer, maar deze verschillen het meest van elkaar als het gaat om de schuurtechniek. De soorten schuurmachines die wij gaan behandelen in deze blog zijn de: band-, vlak- en excenterschuurmachines.

Bandschuurmachine

De bandschuurmachine staat bekend om zijn agressieve, maar toch zeer effectieve schuurtechniek. Het is een schuurmachine die door veel professionals niet mag ontbreken in de gereedschapskist of werkplaats. De werking van de machine wordt eigenlijk al in de naam verklapt. Zoals je in de naam al kunt lezen werkt deze schuurmachine met een schuurband. Deze draait in een hoog tempo rond en kan in een korte tijd veel hout afnemen. Het is zelfs mogelijk om een bandschuurmachine om te bouwen tot stationaire bandschuurmachine, maar daar gaan wij in deze blog verder niet op in.

Vlakschuurmachine

Vlakschuurmachines zijn niet alleen de populairste, maar ook meest bekende schuurmachines. Dit heeft vooral te maken met het beeld dat wij van schuurmachines hebben. Als wij denken aan een schuurmachine dan denken wij aan een vlakschuurmachine. Het is in onze ogen typisch de definitie van een schuurmachine. De machine werkt door middel van trilbewegingen. Dan moet je niet denken aan twee of drie bewegingen per minuut, maar aan wel 20.000 bewegingen. Indrukwekkend he?

Excenterschuurmachine

Een excenterschuurmachine kun je gebruiken voor het schuren van grote en vlakke oppervlakken, maar waarom dan een ronde schuurzool? Nou, eigenlijk voelt de excenterschuurmachine zich als een vis in het water als het gaat om ronde oppervlakken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je de romp van een boot wilt schuren. Ook ideaal om polijstwerkzaamheden mee uit te voeren, maar dat is weer een hele andere tak van sport.