Dutch Labs
Image default
Bedrijven

Belangrijkste trends in de beveiligingsbranche

De beveiligingsuitdagingen waar bedrijven tegenwoordig mee te maken hebben worden steeds gecompliceerder en veelomvattender. De bedrijfsbeveiliging is niet langer een op zichzelf staand aspect binnen organisaties. Hieronder lees je de belangrijkste trends op dit gebied.

Risk management wordt steeds belangrijker. Vroeger was het zo dat de beveiliger vooral reageerde op incidenten, tegenwoordig richt men zich steeds meer op het anticiperen van risico’s. Het gaat niet meer over het voorkomen dat iemand zomaar een bedrijf binnen stapt. De mogelijke risico’s zijn groter, complexer en lastiger voorspelbaar geworden. Professionals in de beveiligingsbranche zullen een meer pro-actieve houding gaan aannemen.

Ook op het technologische aspect zijn er ontwikkelingen gaande. Zo wordt er steeds vaker biometrie toegepast op toegangssystemen. Met name luchthavens en datacenters maken hier gebruik van. Ook wordt er beter gebruik gemaakt van de data van de systemen. High Definition (HD) beelden geven naast monitoring ook handige inzichten over doorstromingstrajecten etc. Waarbij het naast een beveiligingsfunctie ook voor andere bedrijfsdoelen kan worden ingezet.

Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal, zo ook de beveiligingssystemen. Deze kunnen dan op afstand worden beheerd en aangestuurd. Dit zorgt voor een beter en completer overzicht van de situatie. Daarbij werkt het efficiënter, kostenbesparend en kan er beter worden gereageerd op nieuwe inzichten.

Verder vervagen de grenzen tussen fysieke en digitale IT-veiligheid. Gevoelige bedrijfsinformatie moet zo goed mogelijk worden beschermd. Het is daarbij essentieel dat er een geïntegreerde aanpak wordt gehanteerd. Dit moet al gebeuren vanaf het moment dat het systeem bij een bedrijf wordt geïmplementeerd. Een systeem dat productoplossingen en systemen aan elkaar koppelt tot één gebruiksinterface is zeer reëel in de toekomst.

Dit zijn de belangrijkste trends in de beveiligingsbranche. Deze gaan voornamelijk over de bedrijfsbeveiliging, maar een groot deel van deze trends is ook zichtbaar in de woonhuisbeveiliging. Zo wordt ook daar de analoge camera vervangen door de digitale variant en kan er steeds meer geanalyseerd worden door scherpe HD-beelden.

http://groenewegendelft.nl