Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Bijna energieneutrale gebouwen, hoe zit dat?

Heb je altijd al meer willen weten over hoe het precies zit met bijna energieneutrale gebouwen? Ook wel beter bekend onder de naam BENG?  In onze blog vertellen wij je daar meer over, maar ook over het uitvoeren van een BENG berekening. 

 

Wat zijn bijna energieneutrale gebouwen? 

Bijna energieneutrale gebouwen wat vaak wordt afgekort als BENG. Zijn een belangrijke stap voor richting duurzaamheid en energiebesparen. Maar wat houdt deze term eigenlijk in? BENG zijn gebouwen die bijna evenveel energie opwekken als ze verbruiken.  

 

Hoe worden ze gerealiseerd? 

Het realiseren van bijna energieneutrale gebouwen vereist een sterke aanpak. Dit omvat isolatie, efficiënte verwarmings- en koelsystemen. En het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Daarnaast spelen ook het ontwerp, de locatie en het gebruik van het gebouw een cruciale rol. 

 

Waarom zijn ze belangrijk? 

Bijna energieneutrale gebouwen zijn belangrijk om verschillende redenen. Allereerst verminderen ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.En verminderen ze de uitstoot van broeikasgassen, waardoor ze een positieve impact hebben op het milieu. Daarnaast kunnen ze op lange termijn ook kosten voor je besparen. 

 

Welke uitdagingen zijn er? 

Ondanks de vele voordelen liggen er ook uitdagingen aan het realiseren van bijna energieneutrale gebouwen. Zo kunnen de investeringskosten hoger zijn dan bij traditionele bouwconstructies.Hoewel deze op lange termijn kunnen worden terugverdiend door lagere energierekeningen. Daarnaast vereist het ontwerp en de bouw van BENG-projecten specifieke expertise. 

 

Hoe verandert wetgeving? 

In veel landen worden de voorschriften en normen voor energieprestaties voortdurend aangescherpt om de transitie naar bijna energieneutrale gebouwen te versnellen. Dit omvat bijvoorbeeld strengere eisen voor energiezuinigheid en het stimuleren van de ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Het is daarom belangrijk voor bouwers, ontwikkelaars en architecten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de wetgeving en regelgeving. 

 

Hoe kan je bijdragen? 

Ook jij kunt bijdragen aan de realisatie van bijna energieneutrale gebouwen. Dit kan verschillen van het kiezen van energiezuinige apparaten tot het ondersteunen van initiatieven die duurzame energie bevorderen. Door bewust te zijn van ons energieverbruik en te streven naar efficiëntie, kunnen we allemaal een verschil maken in de overgang naar een duurzamere toekomst. 

 

Wat brengt de toekomst? 

De toekomst van bijna energieneutrale gebouwen ziet er veelbelovend uit. Met voortdurende innovaties op het gebied van technologie en bouwmethoden.Kunnen we verwachten dat deze constructies steeds meer de norm worden in de vastgoedsector. Door samen te werken aan duurzame oplossingen, kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en de kwaliteit van leven voor toekomstige generaties verbeteren. 

 

Hoe werkt een BENG-berekening? 

Een belangrijk punt van energieneutrale gebouwen is de BENG berekening, die helpt bij het beoordelen van de energieprestatie van een gebouw. Deze berekening houdt rekening met verschillende factoren, waaronder de isolatiewaarden van de bouwschil, het energieverbruik voor verwarming, koeling, ventilatie en verlichting, en de hoeveelheid hernieuwbare energie die wordt opgewekt.  

Door een nauwkeurigeberekening uit te voeren, kunnen ontwerpers en bouwers de energie-efficiëntie van een gebouw optimaliseren en streven naar een bijna energieneutrale status.