Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Dekmatrassen: wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Een dekmatras, topmatras of topdekmatras is een dun matras van ongeveer 5 tot 10cm dik wat je boven op je normale matras legt. Het dekmatras moet de gebruiker dan voorzien van een extra stukje comfort. Het dekmatras zorgt er ook voor dat het echte matras niet wordt belast, wat er voor zorgt dat deze niet slijt en zo langer mee gaat. Vanwege de dunheid van het dekmatras is deze ook makkelijk te keren, bijvoorbeeld als de seizoenen zijn veranderd.

Verenig het bed

Een tweepersoonsbed, twee eenpersoonsbedden naast elkaar of een tweepersoonsbed met twee eenpersoonsmatrassen. Wat een lastige zin, maar een topmatras is in al deze situaties een goede keuze om te overwegen. Wanneer je samen in bed slaapt maar op verschillende bedden op matrassen, kan je het als oncomfortabel ervaren wanneer je merkt dat je in het midden van het bed een beetje inzakt vanwege het einde van het matras. Wanneer je in deze gevallen een dekmatras boven op het matras legt, zal dit niet gebeuren.

Extra stuk comfort

Een dekmatras brengt extra slaapcomfort met zich mee, maar ook buiten het liggen heeft het zo zijn voordelen. Qua slapen wordt het over het algemeen als prettig ervaren om op een dekmatras te liggen. Het ligt fijner en in sommige gevallen ook rechter. Wat naast het slapen een belangrijke meerwaarde is, is de extra hoogte die het meebrengt. Veel mensen vinden de instaphoogte van bedden een erg belangrijk component. Het topdekmatras is een relatief dun matras, zoals eerder benoemd maar 5 tot 10cm hoog. Toch zorgt deze extra hoogte voor een groot verschil qua uitstapcomfort. Oude mensen vinden de extra hoogte ook fijn en merken dat zij hierdoor makkelijk uit bed kunnen stappen.

Duurzaamheid

Zoals in het begin al genoemd, zorgt het dekmatras ervoor dat het normale matras langer meegaat. Omdat de gebruiker op het dekmatras ligt en niet op het normale matras, komt er ook geen stof of vuil op het matras. Het matras komt hiernaast ook niet in aanraking met transpiratie, wat ook een grote invloed heeft op de levensduur.

Geen matrasvervanger

Het dekmatras is een waardevolle aanvulling voor boven op het normale matras, maar het is geen vervanger. Een dekmatras kan een stuk extra comfort geven, maar wanneer het matras oud en versleten is, kan een dekmatras hier niet voor compenseren. Zorg er daarom altijd voor dat ook het matras kwalitatief goed is. Wanneer je dan eenmalig een goed matras koopt en daarop een dekmatras legt, kan deze meer dan tien jaar meegaan. Een waardevolle investering dus.