Dutch Labs
Image default
Gezondheid

Detox

De detox oftewel ontgiften. Het wordt steeds populairder. Wat houdt een detox van het lichaam nu precies in? Wat zijn de ervaringen en wanneer kun je dit het beste niet doen? Lees het hieronder. 

 

Wat is een detox?

Detoxen is het ontgiften van het lichaam door middel van het drinken van gezonde (detox) sappen. Je krijgt er nieuwe energie van en versterkt het immuunsysteem. De sappen vervangen je maaltijden. Zo krijg je weinig tot geen nieuwe gifstoffen binnen. Een detox kuur is het vervangen van al meerdere of alle maaltijden per dag voor meerdere dagen achter elkaar. 

Ook helpen de sappen je organen die het lichaam reinigen. Dit zijn onder anderen je darmen, nieren en lever. De detox sappen geven een extra steuntje in de rug van deze organen en helpen je lichaam extra te reinigen. Zie detoxen dan ook als een ‘grote schoonmaak van het lichaam’. 

 

Detox ervaringen

De detox ervaringen verschillen per persoon. De één vindt het een verademing, de ander moet nog wennen. 

De eerste paar dagen van een detox kuur kunnen enigszins vervelend zijn als je veel gifstoffen bevat. Je lichaam stoot ze dan in een paar dagen meer af dan normaal. Dit kan voor diarree, zweetuitbraken, vermoeidheid, hoofdpijn of andere klachten zorgen. Meestal zijn deze klachten wel weer na een paar dagen weg. 

 

Detoxen afvallen

Naast dat het detoxen helpt je lichaam te reinigen, helpt ook met afvallen. Je vervangt namelijk maaltijden door sappen. In maaltijden zitten naast gifstoffen voor je lichaam ook (meer) dikmakers. De sappen zijn vaak koolhydraatarm en bevatten weinig vetten en suikers. 

Ook na het detoxen is afvallen gemakkelijker. Je lichaam is meer gewend aan de gezonde stoffen in de sappen en zullen minder naar de gifstoffen terug verlangen dan eerst. Je maakt makkelijker gezondere keuzes betreft eten. Zo houd je makkelijker een gezonde leefstijl op na. 

 

Voor wie is een detox?

Hoewel een detox kuur erg gezond is voor je lichaam en je nieuwe, frisse energie geeft, zijn er bepaalde momenten wanneer je dit beter niet kunt doen. Twijfel je of je wel een detox kuur moet volgen? Raadpleeg altijd je huisarts of diëtist. 

Je kan beter niet detoxen als; 

  • je zware geneesmiddelen gebruikt

  • je lijdt aan een ernstige chronische ziekte

  • je menstrueert

  • je zwanger bent

  • je borstvoeding geeft (na 3 maanden kan het wel)

  • je jonger bent dan 14 jaar

 

https://www.sap.je/