Dutch Labs
Image default
Dienstverlening

Hier moet je rekening mee houden voordat je op kamers gaat

Op kamers gaan en studeren kan een van de mooiste tijden van je leven zijn. Wellicht ben je voor het eerst je ouderlijk huis uit en weet je nog niet zo goed wat je kunt verwachten. Dat is best logisch. Het is in ieder geval goed om te weten dat er best veel op je af komt. Je moet van allerlei dingen regelen en het is daarbij ook spannend om voor het eerst met iemand buiten je familie (en/of vrienden) te wonen. Om je een beetje op weg te helpen met het nemen van deze grote stap, delen we hieronder wat zaken waar je rekening mee moet houden voordat je op kamer gaat. 

Begin op tijd met voorbereiden

Het is fijn als je eenmaal een kamer hebt, maar je bent er dan nog lang niet. Er zijn best wat zaken waar je over na moet denken voordat je uit huis gaat. Denk aan hoe je je inboedel gaat inpakken en meenemen, hoe je je adreswijziging moet doorgeven, hoe het zit met je verzekeringen en abonnementen, en nog heel veel meer. Het is handig om je hier goed op voor te bereiden. Met een goede voorbereiding kun je tijdig studenten verhuizers inschakelen om je voor een goede prijs te helpen met het verhuizen van je inboedel. Je kunt een checklist maken met zaken die geregeld moeten worden voordat je op kamers gaat, en dat punt voor punt afwerken. Als je op tijd begint, kun je zonder al te veel stress bedenken hoe je alles gaat regelen. 

Weet wat je rechten en plichten zijn 

Als kamerhuurder heb je rechten en plichten. Zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte bent voordat je verhuist. Doe onderzoek naar wat deze rechten en plichten precies zijn, en ga vooral met bijvoorbeeld je huurbaas of een contactpersoon van de woningcorporatie in gesprek. Om als voorbeeld te noemen moet iedere huurder in Nederland verplicht een huurcontract hebben. Dit moet je met de huurbaas afsluiten. Als je het huurcontract eenmaal hebt ondertekend, ga je de huurverplichting aan. Vanaf dat moment is het contract in principe bindend, wat betekent dat de regels van het contract direct moeten worden opgevolgd. Maar je hebt daarnaast natuurlijk ook rechten als hurende student, wat ook allemaal in het huurcontract staat. Het is echt belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten zijn, dus maak niet de fout om dit roekeloos opzij te schuiven. 

Financiële zaken 

Zo, alles is geregeld; je kamer, studenten ov, toeslagen/verzekeringen en je begint je goed te nestelen in je nieuwe stad. Je proeft wat van het studentenleven, maar merkt na week 2 dat je geld alweer op is. Dat wil je natuurlijk niet. Om dit te voorkomen is het dus goed om een overzicht te maken van hoeveel het studeren kost, en hoeveel je iedere maand verdient en uitgeeft. Dit kan je een hoop onnodige stress besparen.