Breaking News

Dutchlabs

Hoe bereid je het perfecte kopje koffie?

De smaak van je kopje koffie hangt onder meer af van de kwaliteit van de koffie, het type koffie (Arabica, Robusta of gezonde Ganoderma koffie) en hoe fijn de bonen gemalen zijn. Uiteraard maakt het ook verschil hoe de koffie wordt gezet.


Vijftien jaar geleden zetten we in Nederland onze koffie voornamelijk met een koffiezetapparaat met filter. Tegenwoordig zijn er vele verschillende mogelijkheden om koffie te zetten. Het klassieke koffiezetapparaat met glazen pot bestaat nog steeds, maar steeds vaker worden apparaten met pads of capsules gebruikt. Ook bestaan er espressomachines voor thuisgebruik.

Koffiezetapparaat met pads of cups


Het voordeel van een koffiezetapparaat waarin je per kopje een nieuwe pad of capsule doet, is dat je altijd vers gemalen koffie hebt. Ook is de dosering altijd gelijk. Met name de aluminium of plastic cups zijn luchtdicht en behouden daardoor lang het natuurlijke aroma van de koffie.

Espressomachine


Wil je ook thuis een echte Italiaanse espresso, dan zul je een espressomachine moeten aanschaffen. Hierbij wordt heet water onder een druk van 9 bar langs de gemalen koffie geperst. Door dit proces ontstaat het karakteristieke cremelaagje. Er bestaan espressomachines in alle prijsklassen, van handmatige tot volautomatische machines die ook de bonen malen zodat je altijd versgemalen koffie hebt.

Mokkapotje


Een andere zetmethode is die van het mokkapotje. Deze Italiaanse koffiepotjes zijn relatief goedkoop, maar bestaan ook in een automatische variant. Het mokkapotje (moka express) bestaat uit een waterreservoir, een metalen filter en een opvangreservoir voor de koffie. Deze koffie kan geen espresso worden genoemd omdat de druk waarmee het water door de koffie wordt geperst slechts circa 1,5 bar is.

De perfecte cappuccino


Heerlijk, die cappuccino op een zonnig terrasje in Italië. Ook thuis kun je eenvoudig een prima cappuccino maken. Een cappuccino bestaat voor eenderde uit koffie, een derde uit melk en een derde uit schuim. Heb je een espressomachine, dan heeft deze waarschijnlijk ook een stoompijpje waarmee je eenvoudig melk kunt opschuimen.

Heb je geen espressomachine, gebruik dan bijvoorbeeld een Italiaans mokkapotje om de koffie te zetten en schuim de melk op met een elektrische melkschuimer. Het komt de smaak ten goede als je vooraf je kopje goed opwarmt en zorgt dat de melk en de koffie op hetzelfde moment klaar zijn.

 

https://www.gezondekoffie.be