Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Hoe verbeter je de veiligheid van je trap?

Regelmatig vinden er ongelukken op de trap plaats. Dit kan komen door slecht zicht als het donker is, door een oude en onveilige trap of simpelweg omdat de trap te glad is. Vaak valt de schade mee en blijft het bij blauwe plekken. Het kan echter ook goed fout gaan, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Voor bijna elke situatie biedt Stair Care een passende oplossing om ongevallen op de trap te voorkomen. Het verbeteren van de trap kan zelfs heel simpel en goedkoop zijn. In dit artikel worden de diverse situaties besproken en worden passende oplossingen aangeboden.

Slecht zicht in het donker
De meeste trappen bevinden zich in een afgesloten ruimte met geen tot weinig lichtinval. Overdag is dit doorgaans geen probleem en ’s avonds is de normale verlichting voldoende om veilig de trap op en af te lopen, maar regelmatig wordt er ook ’s nachts gebruik gemaakt van de trap voor een kort toiletbezoek of voor een glaasje water. Het licht wordt in veel gevallen niet aangezet om huisgenoten niet te wekken en om zelf niet verblind te worden. Dit kan echter tot veel gevaarlijke situaties leiden.

Eén van de simpelste en goedkoopste oplossingen is een LED verlichting-strip. Deze strip, gemaakt van rubber, wordt aangebracht onder de traptrede of in het stootblok en is zo goed als onzichtbaar. De LEDjes hebben een lage helderheid, wat ze zeer energiezuinig maakt en ideaal voor de donkere traptreden in de nacht. De stripjes kunnen onder elke trede worden aangebracht, maar ook om-en-om of zelfs op een klein deel van de trap. De trap wordt niet alleen veiliger, maar krijgt dankzij de strips ook een moderner uiterlijk.

Een alternatief voor de losse strip is een complete LED verlichtingsset. Deze set bestaat uit alles wat u nodig heeft voor het aanbrengen van de verlichting en is toe te passen voor bijna elke bestaande trap. Met een apart te bestellen wanddimmer kan u de helderheid aanpassen naar eigen voorkeur. De lichtopbrengst is groter dan bij de LED verlichting-strip, en de LEDjes bevinden zich over de hele breedte van de trap. De onderdelen zijn los verkrijgbaar, maar de complete set wordt aanbevolen.

Voor meer informatie over LED-verlichting en alle verkrijgbare soorten, zie de link onderaan dit artikel.

Gladde trap
In nieuwbouw huizen worden trappen vaak geleverd in het kwalitatief mindere vurenhout. Regelmatig worden de trappen dan bekleed met een vloerbedekking, zodat de trap mooi aangekleed oogt en ook veilig te betreden is op blote voeten of sokken. Het nadeel van deze vloerbedekking is dat deze na een verloop van tijd slijt en er vlekken in komen. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om de vloerbedekking te verwijderen en de trap te verven. Hierbij wordt echter vergeten dat de trap enorm glad kan worden als deze pas geverfd is, zeker met normale lak of beits. Om de trap hierna alsnog veilig te maken zonder uren kwijt te zijn aan het nabehandelen van elke traptreden zijn er twee oplossingen: antislip strips en halve maantjes.

De antislip rubbers zijn één van de meest gebruikte maatregelen tegen een te gladde trap. Deze strip wordt over de breedte van de traptrede aangebracht in een speciale groef. Deze kan aangebracht worden met een kantenfrees en een freesje dat dezelfde breedte heeft als de antislip strip nodig heeft (doorgaans 8mm). Als de groef eenmaal is aangebracht, kan de strip eenvoudig erin gedrukt worden. Het kan helpen om de strip eerst enkele minuten in warm water te leggen, dit maakt hem minder stug en makkelijker te vervormen en te snijden. Let hierbij wel op dat de strip aan de zijkanten schuin is afgesneden, zodat de strip mooi aansluit op de ronde kant van de gleuf. Door het speciale profiel aan de zijkant zal de strip, eenmaal aangebracht, ook niet gemakkelijk uit de trap gelopen worden.

Een alternatief zijn halve maantjes. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat er altijd een oplossing is voor uw trap. Als u liever de trap zichtbaar wil houden, bieden de transparante maantjes uitkomst. De maandjes worden aangebracht door middel van kleine stickers, waardoor het niet nodig is om te vrezen of te lijmen en de maantjes dus gemakkelijk weer verwijderd kunnen worden zonder de trap opnieuw te moeten schuren. Een ander voordeel van halve maantjes boven de traditionele vloerbedekking is dat ze erg duurzaam zijn. Door de rubberen basis slijten ze niet en bieden ze toch bescherming tegen uitglijden. 

Kijk hier voor meer informatie over antislip strips en halve maantjes.

Oude trap
Zoals hierboven al is vermeld, zijn veel trappen gemaakt van het kwalitatief mindere vurenhout. De duurzaamheid van een vurenhouten trap laat vaak te wensen over, waardoor een trap erg gevaarlijk kan worden na een aantal jaren. Vaak is de trap dusdanig verouderd dat zelfs schuren en verven geen uitkomst meer bieden. De trap kan wel vervangen worden, maar dat kan enorm duur worden. In zulke gevallen biedt een traprenovatie uikomst. De renovatie overzet treden worden aangebracht op de bestaande trap, en met diverse andere materialen krijgt de trap een complete make-over. Een voordeel van de traprenovatie is dat u het zelf kan aanbrengen als u heel handig bent. Anders zijn er diverse vakmannen verspreid over heel Nederland die de traprenovatie in een middag kunnen aanleggen.

Zie ook dit uitgebreide montageverslag

http://www.lamiwood.nl