Dutch Labs
Image default
Verbouwen

Is archeologisch onderzoek alleen nodig op plekken met een geschiedenis?

Wanneer je bij de gemeente een bestemmingsplan opvraagt, kan het best zijn dat er een archeologisch onderzoek moet plaatsvinden. Deze is namelijk nodig om uit te sluiten of er eventuele archeologische vondsten op de locatie kunnen zijn. Toch is dat niet altijd het geval en het is ook niet zo dat dit alleen op plekken hoeft te zijn waar überhaupt geschiedenis is geweest. In deze tekst gaan we daarom kijken wat dit onderzoek precies inhoudt en ook waarom je soms wel een onderzoek moet laten uitvoeren en het op een ander moment dan weer niet nodig is.

 

Wat is een archeologisch bodemonderzoek?

 

Er is op een hele hoop plekken ontzettend veel historie in de grond gevonden. Toch is het niet overal gebeurt omdat het op sommige plekken niet nodig leek of omdat er op die plekken niet gebouwd is en het later altijd nog kon. Wanneer u een bedrijf runt en een nieuwe locatie wil laten bouwen of wanneer u als particulier ergens een huis wil laten bouwen, kan het zijn dat er op die plek nog geen onderzoek is geweest.

Wanneer u een bestemmingsplan vraagt bij de gemeente en indient waar u de plek voor wilt gaan gebruiken, kan het dus ook zeker het geval zijn dat je terugkrijgt dat er eerst een archeologisch onderzoek plaats moet vinden. Tijdens dit onderzoek worden er namelijk kleine samples genomen van wat er zich onder de grond bevindt. Deze worden vervolgens uitvoerig gecheckt en op die manier kan iemand er achter komen of er archeologische resten op die locatie gevonden kunnen worden. Vervolgens wordt er gekeken of er daadwerkelijk opgravingen gedaan moeten worden of niet. Toch is het niet altijd zo dat er een onderzoek gedaan moet worden.

 

Waarom archeologisch onderzoek bestemmingsplan soms wel en soms niet?

 

Het ligt er namelijk maar net aan of er al eens een onderzoek is gedaan op een bepaalde locatie. Ook kan daarbij komen kijken dat het maar zo kan zijn dat je bouwt tot een bepaalde diepte waarbij helemaal geen resten gevonden kunnen worden. Het is dan ook niet nodig om de boel op te graven. Er is immers geen mogelijkheid dat er resten zijn.

Aan de andere kant kan het dus ook zo zijn dat er al eens een onderzoek heeft plaatsgevonden. Wellicht hebben de vorige eigenaren van het kavel al eens een onderzoek laten doen. Het is dan natuurlijk niet nodig om nog een keer de bodem te laten onderzoeken. Er kunnen zich dus verschillende scenario’s voordoen wanneer je bij de gemeente een bestemmingsplan indient.

 

Wie voert het onderzoek uit?

 

Vervolgens is het ook nog belangrijk om te weten wie het onderzoek uitvoert. Wanneer je een kavel koopt, kan het zijn dat deze kosten erbij horen dus het is wellicht verstandig om dit van te voren te weten of er in ieder geval rekening mee te houden. Het is dan ook aan jou om een bedrijf in te huren wat deze onderzoeken kan uitvoeren. Bijvoorbeeld Transect zou hierbij kunnen helpen. Via de link kan je meer informatie vinden over het onderzoek, wat dit inhoudt en hoe dit gedaan wordt. Daarnaast kun je ook via de link contact opnemen. Wellicht om een onderzoek te laten uitvoeren, maar ook om verdere vragen aan het bedrijf te stellen.

https://transect.nl/archeologisch-onderzoek/