Dutch Labs
Image default
Dienstverlening

Ontdek wat een hernia is en hoe het ontstaat

Een hernia is een uitsteeksel, d.w.z. het geheel of gedeeltelijk ontsnappen van een of meer organen of weefsel door een gat dat door misvorming of verzwakking van de beschermende weefsellagen van de inwendige organen van de buik is geopend.

De soorten hernia’s

– Dijbeen: verschijnt als een uitsteeksel net onder de lies. Het komt vaker voor bij vrouwen. Een deel van de darm lekt door de passage die gewoonlijk door de grote bloedvaten wordt gebruikt wanneer zij door de buik naar het been gaan.

– Inguinal: verschijnt als een uitstulping in de lies. Een deel van de darm “ontsnapt” door een gebied van zwakte in de buikwand dat het lieskanaal wordt genoemd. Het komt vaker voor bij mannen.

– Incisioneel: Het kan gebeuren door een litteken als u al een buikoperatie heeft ondergaan.

– Umbilical: verschijnt als een uitstulping in de onderbuik. Het komt voor wanneer de spier rond de navel niet volledig sluit.

Symptomen van een hernia

De hernia vertoont vaak geen symptomen. Als de opening in het spierweefsel en het uitsteeksel echter toenemen, kan de pijn continu of intermitterend zijn. Dit ongemak kan erger zijn bij het uitoefenen van inspanning of het tillen van zware voorwerpen en bij activiteiten die de onderbuik onder druk zetten. De hernia kan zich in een moment manifesteren, spontaan verdwijnen en weer opduiken. Soms worden ze echter opgesloten, dat wil zeggen dat de darmlussen niet meer in de normale positie terugkeren. Als dit gebeurt, wordt de bloedcirculatie geblokkeerd in het deel van het weefsel waar het uitsteeksel plaatsvond, waardoor de hernia wordt gewurgd. In dit geval, naast de pijn, komen misselijkheid en braken voor. Bij aanwezigheid van deze symptomen onmiddellijk medische hulp inroepen.

Oorzaken van hernia

Dit heeft te maken met de verzwakking van het beschermende weefsel van de inwendige organen van de buik, die kan optreden als gevolg van een aangeboren probleem of in verband kan worden gebracht met overmatige lichamelijke inspanning (lichaamsbeweging, zwangerschap of obesitas). Hernia’s bestaan misschien al vanaf de geboorte, maar de uitsteeksels zijn misschien al jaren niet meer waarneembaar. Ze kunnen voorkomen bij baby’s en kinderen en dit gebeurt wanneer het membraan dat de buikorganen bedekt niet goed sluit voor de geboorte.

Behandeling hernia

Behandeling van hernia is altijd chirurgisch. Ongecompliceerde hernia’s worden electief behandeld, d.w.z., geplande operaties. Deze operatie bestaat uit het opnieuw vervangen van de inhoud van de buikholte en het sluiten van de opening waardoor deze hernia zich niet meer kan manifesteren. In sommige gevallen is het noodzakelijk een spoedoperatie uit te voeren. Chirurgie is de enige behandeling hernia die deze aandoening permanent kan corrigeren. Echter, kleine hernia’s die geen symptomen vertonen, moeten soms worden geobserveerd.