Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Onzeker over de beveiliging van je huis? Vervang de cilinders

Iedereen kent wel iemand met zo’n verhaal. Sleutels uitgeleend aan iemand. Sleutel aan een partner gegeven en dat het dan uitgaat. Of je huis heeft een inbraak gehad en je wil een upgrade. Om verschillende redenen zou je ineens graag kunnen willen dat je huis was beter beveiligd was of dat je gewoon even nieuwe sleutels voor hetzelfde slot had. Helaas gaat dit niet zomaar.

Werking cilindersloten

Een insteekslot of oplegslot is een vorm van een cilinderslot. Een cilinderslot is in principe ieder soort slot met die door een cilinder bediend wordt. Een cilinder vangt de sleutel op en maakt het mogelijk om zo de dagschoot te bedienen. Een cilinder bestaat uit pinnetjes die door de slotenmaker zijn ingesteld. Deze kunnen ergens onderweg knikken. Op moment dat al deze pinnetjes gelijk staan, kan de binnenzijde van de cilinder draaien. Lockpicken is overigens ook de kunst van het op dezelfde hoogte krijgen van al deze pinnetjes. Een normaal persoon doet dit echter gewoon met de sleutel.

Gelijksluitend

Het probleem met een cilinder is dat wanneer de cilinder door de slotenmaker is ingesteld, dit moeilijk ongedaan gemaakt kan worden. Het is dus vaak een goed idee om gewoon de cilinders te vervangen. Het handige van de cilinders vervangen is dat je ze vaak gelijksluitend kunt krijgen. Dit betekent dat ze allemaal dezelfde sleutel pakken. 

Goedkoop is duurkoop

Als je gaat voor nieuwe cilinders is het vaak ook handig om te kijken naar het niveau van beveiliging. Bij cilindersloten is goedkoop namelijk duurkoop. Bij inbrekers is kerntrekken bijvoorbeeld een geliefde methode de laatste jaren. Bij kerntrekken wordt een schroef in de cilinder gedraaid en deze wordt er met een klauwhamer weer uitgetrokken. Hierdoor breekt de cilinder en kan de deur open. Cilinders met SKG** keurmerk zijn niet bestand tegen kerntrekken. Als je dus geen kerntrekbeslag hebt is het belangrijk om voor cilinders met SKG*** te gaan.

 

https://www.toplock.nl/cilindersloten