Dutch Labs
Image default
Bedrijven

Professionele vertalingen door JK Translate

De ene vertaling is de andere niet, en dat geldt ook voor vertalers. Wanneer vijf verschillende vertalers gevraagd worden eenzelfde tekst te vertalen, is de kans groot dat er vijf verschillende vertalingen ontstaan. Maar dat wil niet zeggen dat er een of meerdere van deze geen goede vertaling is/zijn; het is simpelweg zo dat de interpretatie van de vertaler een heel grote rol speelt. Ervaring, expertise en de achtergrond van een vertaler spelen allemaal een rol bij het lezen, interpreteren en omzetten van een tekst.

 

Professionele vertalers hebben zich vaak toegewijd aan en veel tijd geïnvesteerd in het ontwikkelen van hun ambacht. Het wonen in een ander land, het leren kennen van een andere cultuur en daarmee verbonden omgangsvormen. Bijvoorbeeld het weten wanneer er jij of u gebruikt dient te worden, kan het verschil maken tussen een goede of uitstekende vertaling. In Duitsland luistert dit onderscheid bijvoorbeeld heel nauw.

 

Vertalen is een vak! Dit klinkt niet meer dan logisch wanneer het om een vertaling van een officieel document gaat. Officieel in deze context houdt in documenten die een beëdigde vertaling behoeven, zoals geboorteaktes en bepaalde juridische stukken. Echter, vertalen is ook een vak wanneer het aankomt op de vertaling van bijvoorbeeld een website. Vertalingen van dit soort zakelijke teksten lijken vaak ‘makkelijker’, elke tekst behoeft echter interpretatie en dat is waarom het inschakelen van een professionele vertaler altijd de voorkeur zou moeten hebben.

 

Bij het vertalen van een tekst ten behoeve van een website neemt een professionele vertaler ook de potentiele bezoeker in gedachten. Wie gaat de tekst lezen? Hoe oud is de gemiddelde bezoeker? Welke boodschap dient er overgebracht te worden? Het gaat vaak niet zo zeer om een één-op-één vertaling, als wel een boodschap zodanig overbrengen dat deze de lezer tot actie doet overgaan. En hierin spelen de nuances van een taal een onmisbare rol, en die kunnen echt alleen aangebracht worden door een professionele vertaler.

 

https://www.jktranslate.com/nl/