Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Trapliften in moderne tiny houses

Naarmate we ouder woden willen we graag het idee onderdrukken dat bewegingsbeperkingen met de leeftijd kunnen optreden. Er is geen reden om een tiny house op een seniorenvriendelijke manier te ontwerpen, maar de kamers moeten gemakkelijk aanpasbaar zijn indien nodig.

Sommige individuele tiny house bouwers denken hier al over na: Bij de ecohome tiny house 4.2 type S90 werd bijvoorbeeld rekening gehouden met alle mogelijkheden – van chique, barrièrevrije badkamers met schuifdeuren tot een trappenhuis dat al over in- en uitgangen beschikt voor de mogelijke installatie van een traplift, tot de mogelijkheid om de twee verdiepingen te scheiden om een appartement voor een verzorger te creëren. In de volgende nu informatie over de installatie van een traplift in een enkel huis – niet alleen interessant als er een eigen behoefte bestaat, maar ook als een ongehuwde ouder klachten heeft met het beklimmen van een trap…
 

 

De installatie van een traplift in een tiny house

Bij de installatie van een traplift wordt een speciaal railsysteem aan de trap bevestigd. Dit systeem wordt altijd op maat gemaakt en kan ook in tiny houses worden geïnstalleerd. Hieraan is een gemotoriseerde stoel bevestigd, die met een druk op de knop kan worden bediend en de lift door verschillende verdiepingen transporteert. De stoel is verkrijgbaar in verschillende versies, afhankelijk van het model dat u verkiest. De kosten hiervan kunnen erg verschillen maar zal zeker invloed hebben op de prijs van uw tinyhouse. Een traplift is een zeer veilig hulpmiddel dat is uitgerust met veiligheidsfuncties zoals een reservebatterij en automatische start/stop. Het zal dus nooit zomaar falen en er kunnen geen voorwerpen in het railsysteem worden ingeklemd. 

http://www.youtube.com/watch?v=vYvvc10d9Ps

 

Nieuwe, gebruikte of gehuurde modellen

Een traplift voor een tiny house van twee verdiepingen kan nieuw worden gekocht of gebruikt. Gloednieuwe modellen kosten natuurlijk het meest, maar zijn ook het meest betrouwbaar. De garantieperiode is meestal vijf tot tien jaar en jaarlijks onderhoud is bij de aankoop inbegrepen. Een gebruikte traplift is zinvol als u niet snel over een groot budget beschikt. De garantie zal echter een kortere periode bestrijken. Er is ook de mogelijkheid om een traplift te huren voor een bepaalde periode. De huurperiode mag echter niet langer duren dan twee jaar, anders zal het duurder zijn dan de aanschaf van een nieuw model.
 

Conclusie: traplift is ook geschikt voor tiny houses

Zelfs in moderne tiny houses kunnen trapliften eenvoudig worden geïnstalleerd omdat het railsysteem en de verschillende liftmodellen zeer flexibel zijn en in alle denkbare vormen kunnen worden aangeschaft. Voorwaarde is echter een vooruitziende architectonische planning, zodat de stoel niet in de weg staat in de parkeerpositie en er op de betreffende verdiepingen voldoende ruimte is voor comfortabel in- en uitstappen. Praat met uw architect over mogelijke oplossingen zodat u (of een toekomstige tiny house eigenaar) de mogelijkheid heeft om een traplift te installeren indien gewenst.