Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Tuintegels worden belast met de tegeltaks

De hoeveelheid aan regenwater is in Nederland niet overal goed op te nemen in het grondwater dankzij overbestrating waarbij rioleringen de vele regen niet aankunnen. Hierom worden o.a. woningen die hun tuin betegelen belast met een tegeltaks. Hiermee hoopt de overheid bewoners hun achtertuin met gras aan te leggen zodat het regenwater beter in de grond wordt opgenomen.

Meer groen

Gemeenten in Nederland zijn het erover eens dat de tuinen wat groener mogen zijn en dat terwijl bewoners nu juist over zijn gegaan naar tegels in de tuin omdat dit blubber poten veroorzaakt en in huis worden meegenomen. Veel bewoners vinden het dan ook onzin.

 

Waar nog niet over na is gedacht is wat men dan moet aanleggen in de tuin. Ja gras, dat is één ding zeker. Maar is elke tuin wel geschikt om graszoden of grasmatten te leggen? Slechte grond en geen zonlicht zijn dan snel de eerste excuses.

Graszoden leggen

Maar als we nu eens de feitjes op een rijtje zetten dan valt het allemaal best wel mee. Vele grassoorten zijn tegenwoordig zodanig gekweekt dat ze geschikt zijn voor elk soort type grond. Het enige wat wel moet gebeuren is een laagje bemeste grond strooien om de vruchtbaarheid omhoog te halen (ongeveer 10cm.).

 

En alhoewel zonlicht belangrijk is heeft gras meer aan water dan aan zon. Een goede vochtige omgeving is waar gras het beste in gedijt. Zo hoor je als snel dat je gras moet aanleggen om enigszins een wat vochtige grond. Niet te nat uiteraard want dan krijg je her en der verzakking van de graszoden.

 

Ook is een goede aanhechting van de graszoden aan de grond belangrijk om juist dat blubber probleem op te lossen. Nog vaak zie je mensen goedkoop graszaadjes strooien in de hoop op een goedkope manier gras aan te leggen met alle gevolgen van dien. Kant en klare graszoden leggen heeft dan een sneller en effectiever resultaat mits je ervoor zorgt dat de aanhechting van de graszoden goed verloopt.

Natuurlijke sfeer

Het is best te doen om de achtertuin om te zetten naar grasgrond ipv. het hele zaakje betegelen. Overigens gaat de tegeltaks over het volledig betegelen van de tuin dus je best wel iets aan tegels leggen.

 

Het is best te begrijpen dat veel mensen liever tegels aanleggen. Zeker in kleine tuinen, woningen in een stadscentrum en woningen van gezinnen met veel kinderen kiezen vanuit praktisch oogpunt hiervoor. Maar daarentegen is het wel trendy om gras aan te leggen in de tuin vanwege bewustwording. Niet vanwege het milieu en de aankomende tegeltaks, maar om een meer natuurlijke omgeving te maken dichtbij huis. Zeker als de natuur zelf ver weg ligt bij veel woningen. Het geeft een gezondere sfeer rondom het wonen daar waar mensen steeds meer behoefte krijgen aan contact met de natuur.

https://www.graszodengelegd.nl/