Dutch Labs
Image default
Woning en Tuin

Verlichtingtrends voor 2016

In 2015 zagen we in de verlichtingswereld al een duidelijke trend naar landelijkheid en rustige kleuren. Onze interieurs worden ook neutraler van kleur: wit, beige, bruin, zwart en houtskleur. Het opmerkelijke aan 2015 was dat de natuur in huis gehaald werd. Ook de verlichting speelde hier gretig op in. De industriële en landelijke lampen bleven maar succes hebben. Fabriekslampen waren fel gegeerd. Houten lampen kwamen meer en meer op de markt. Het draaide erom dat er eerlijke materialen gebruikt werden. In de stoffenwereld greep men terug naar wol, jute en katoen. In de meubelen zagen we een hang naar stoere meubelen. 

In 2016 volgen we de trend van het vorige jaar volledig. We zien nog altijd geen felle kleuren opduiken. De algemene stijl blijft rust en gezelligheid uitstralen. Toch duiken een aantal nieuwe elementen op. Bij de interieurstoffen komen nog meer brei- en haakwerk opduiken. De kleuren gaan van puur beige naar poeder- en huidskleur. Er zit een beetje roze in. Natuurlijk gaan we dit ook in de verlichting zien. De lampenkappen blijven niet puur wit of beige of zwart. We zien bijvoorbeeld koperkleurige lampen, die toch wel nog meer warmtegevoel uitstralen. We zien ook dat de lampenkappen uit beton meer succes krijgen. Beton kan koel zijn, maar de wolkjesstructuur van het beton geeft weer een extra diepte en cachet aan de lampenkap. Volledig houten of betonnen lampenkappen laten op zich geen enkel lichtstraaltje door. Het licht wordt naar onderen gestuurd. Ook dat bewijst dat de trend zich nog meer doorzet in de richting van gezelligheid en gedempt licht. We hoeven die felle lichtbronnen minder en minder in onze omgeving. Wit en zwart blijven het goed doen in 2016 zolang het niet de enige kleuren zijn in het interieur. 

Opvallend in de verlichting zijn toch de opengewerkte structuren. Deze hadden we nog niet zoveel in 2015. In 2016 krijgen ze volop de aandacht. Het zijn lampenkappen in draadstructuur of houten lamellen waarin de lichtbron gewoon open en bloot hangt te schitteren. Dit is toch wel wat tegengesteld aan de zachte diffuusheid van de stoffen of gesloten lampenkappen. We zijn benieuwd hoe deze trend het zal doen in het komende jaar. Met wat creativiteit en gecombineerd met andere accessoires kunnen deze stijl van verlichtingselementen het best wel overleven.

We onthouden vooral dat 2016 het jaar wordt van nog meer natuur in huis en al een kleine stap naar wat meer (doch zachte!) kleuren in de verlichting.

http://www.landelijke-lampen.nl/