Dutch Labs
Image default
Bedrijven

Vriescel – stroomvreter of spaarzaam?

Je groeide met je in te vriezen etenswaren je beide vriezertjes uit. Jouw restaurant vroeg om een vriescel. Je mat even wat zou passen en kon er best wel een grote kwijt. Heel fijn om straks gewoon zo’n ruimte in te kunnen lopen, niet te hoeven bukken en uit de rekken de spullen te kiezen die ontdooid moeten worden. Ook heel handig dat je nu al je bevroren eten makkelijk bij elkaar had en niet steeds van vriezer naar vriezer hoefde te lopen. Alles tot dan dus prima, alleen stond je niet stil bij het punt of je vriesruimte wel qua energie als AAA-level aangemerkt stond of dat hij een slokop was qua energie. Nog geen vrieskamer gekocht? Dan is het handig om dit artikel even door te nemen. Zodat je daarna een idee hebt van het energieverbruik van zo’n handige vrieskamer.

Indicatiefactoren voor de kostprijs van energie

Sinds eind 2021 staan de energieprijzen regelmatig op hun kop. Het is eigenlijk niet te voorspellen hoe het verloop de komende jaren gaat worden. Een goede inschatting van de energiekosten van een vriesruimte zijn dan ook moeilijk te geven. Een indicatie is wel goed mogelijk. Een vriescel heeft een aantal onderdelen die het energieverbruik beïnvloeden. De grootte van de vrieskamer is bepalend. Hoeveel kubieke meter telt hij? Ook de temperatuur in de vriesruimte (en die daarbuiten!) werkt flink door in het verbruik. Bij de plaatsing van de vriesafdeling is de plek van de koelmotor ook relevant. Komt die wel te staan op een plaats waar je gemakkelijk warme lucht kwijt kan raken? Je kunt kiezen uit diverse types koelinstallaties. Die zijn verantwoordelijk voor het vasthouden van de koele lucht.

Isolatiemankementen bij een vriescel

Er zijn nog meer zaken die de energieprijs beïnvloeden. Check de panelen van de vriesafdeling. Hebben deze een goede isolatiewaarde. Zo nee, dan verbruik je dus meer energie. Controleer ook wat voor deur de vrieskamer heeft. Sluit deze wel perfect? En turf dan even hoe vaak de deur open en dicht gaat en hoe lang hij op zulke moment in de open stand staat. Is er een strokengordijn geplaatst om de koele lucht niet te snel naar buiten te doen vluchten? En komen je in te vriezen spullen al wel koud binnen of zijn ze nog enigszins warm. In het laatste geval moet de motor extra hard aan het werk om het vriesproces op gang te brengen. Dat kost dus weer energie.

Vriezen en financiën

Een gemiddelde vriescel telt zo’n 9 kubieke meter. Bij die grootte zal de vriesruimte ongeveer tussen de 2000 en 3000 kWh per jaar opslorpen. Bij een kWh prijs van een euro kom je dan op jaarbasis terecht bij een stroomverbruik van 2000 tot 3000 euro. Dat is toch al snel zo’n 200 euro elke maand! Is je horecapand voorzien van zonnepanelen, dan zal dat bedrag wat omlaag gaan.

Tips voor energiebesparing bij een vriescel

De prijzen per kWh blijven wel zo hoog dat het verstandig is om te kijken hoe je het energieverbruik van je vriescel kunt verlagen. Daar zijn een paar tips voor:

• Energiezuinige compressoren aanschaffen

• Thermostaat goed instellen (te lage temperatuur kost bakken met geld)

• Thermisch isoleren (veel verlies is bij deuren en wandranden, mijd kieren bij monteren)

• Efficiënte verlichting (kies voor LED-verlichting)

Als jij in je horecaonderneming veel moet koelen en vriezen, heb je wellicht ook veel aan een horeca vrieskast!