Dutch Labs
Image default
Gezondheid

Wanneer afslanken een ziekte is

Als afslankboeken kleurenplaatjes zouden bevatten, zou je naast de volgende zin een groot rood uitroepteken tegenkomen: bepaal voordat je besluit te gaan afslanken of je niet al te dun bent. Vraag jezelf dat af voor je aan de shakes gaat of begint met hardlopen om af te vallen.

Modefabrikanten en modegoeroes blijven het imago doordrukken van het borst, heup en billoze vrouwelijke lichaam dat meer weg heeft van een tiener dan van een volwassen vrouw. Het gevolg is dat ‘schoonheid’ een onmogelijke droom blijft voor miljoenen vrouwen, jong en oud, die dat gestroomlijnde lichaam nooit zullen krijgen.

Voor een ongelukkige minderheid escaleert deze onmogelijke droom tot een psychologische ziekte die we een eetstoornis noemen. Mensen met eetstoornissen eten niet voldoende of te veel. Dat klinkt jou misschien bekend in de oren — iedereen heeft wel eens een dag waarop hij te weinig of te veel eet — maar een eetstoornis is niet te vergelijken met drie weken streng lijnen om weer in je favoriete jurk te passen of je af en toe te buiten gaan aan een superchocoladesorbet.

Het verschil tussen een gewoon dieet of af en toe een uitspatting en een eetstoornis is dat het eerste normaal gedrag is en het tweede niet. Een eetstoornis is een ernstige emotionele ziekte waarbij sommige mensen enorme hoeveelheden voedsel consumeren om onrust te verminderen, waarbij ze eten niet gebruiken om hun lichaam te voeden, maar als middel om met emotionele problemen om te gaan. Anderen doen precies het tegenovergestelde. Wanneer ze nerveus zijn, stoppen ze met eten of dwingen ze hun lichaam het voedsel dat ze hebben gegeten te weigeren. In beide gevallen gaat het om abnormaal gedrag.

De drie meest voorkomende vormen van eetstoornissen zijn:

  • Anorexia nervosa.
  • Boulimia nervosa.
  • Bingeeating disorder (BED) of wel eetbuien.

Minder bekende en minder vaak voorkomende vormen van eetstoornissen zijn:

  • Spierdysmorfie ofwel biggarexia.
  • Nachtelijke eetbuistoornis.
  • Pica.

Zoals je in tabel 4.3 ziet, komen eetstoornissen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Het is echter goed om in gedachten te houden dat jongens wellicht minder snel hulp bij eetstoornissen zoeken dan meisjes. Daarom worden deze cijfers over het algemeen als schattingen beschouwd. Pica komt trouwens vooral bij zwangere vrouwen voor.

 

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa, wat ook wel lijnziekte genoemd kan worden, wordt gekenmerkt door een belangrijk symptoom: hoewel ze letterlijk ‘vel over been’ zijn, zien mensen die aan deze ziekte lijden zichzelf in de spiegel als dik. De behandeling van de ziekte is gericht op het herstellen van dit verstoorde beeld van het eigen lichaam, wat geen makkelijke taak is.

Anorexia is overduidelijk een welvaartsziekte, die bijna niet voorkomt in landen waar voedsel schaars is. De meeste slachtoffers van anorexia zijn jongeren en welgestelde mensen. De ziekte lijkt ongeveer zes tot negen keer vaker voor te komen hij jonge vrouwen dan bij jonge mannen. Deze cijfers zijn niet helemaal betrouwbaar, omdat anorexia zo aan jon ge vrouwen toegeschreven wordt, dal jonge mannen wellicht liever Met toegeven dal ze eraan lijden; hetzelfde geldt voor bulimia.