Dutch Labs
Image default
Bedrijven

Warmtepompen

Nederland moet van het gas af. Deze maatregel zat er al even aan te komen, maar nu gaat het dan toch echt gebeuren. Alle huizen die nu gebouwd worden zijn niet meer aangesloten op het gasnetwerk. Maar als dit het enige zou zijn, dan zou het niet genoeg helpen. Er staan nog een hoop huizen in Nederland van voor 1900 en sommige zelfs van voor 1800, dus als dat de enige maatregel zou zijn, dan zouden we dan afgesproken afspraken niet na kunnen komen. En dan heb ik het over de gemaakte afspraken die besproken zijn op de klimaattoppen van de afgelopen jaren. De regering moet een hoop maatregelen nemen om te voldoen aan de doelen die gesteld zijn. De uitstoot moet omlaag, we moeten van het gas af, temperatuur moet omlaag, enz.

En hoewel de overheid er zo veel mogelijk aan wilt doen om deze doelen te halen wordt er vanuit de regering ook een beetje verwacht dat wij als inwoners zelf aan de slag gaan met het verbeteren van het klimaat. En het kan ook allemaal wat minder. We kunnen wat vaker gebruik gaan maken van het openbaar vervoer, wat minder lang en minder warm douchen, een energiezuinig voertuig aanschaffen in plaats van een benzine slurpende Amerikaan en we kunnen een warmtepomp aanschaffen. En warmtepompen is nog niet zo’n gek idee. Je gebruikt op deze manier geen gas en toch blijft je huis lekker warm. Het werkt op de zelfde manier als een koelkast of vriezer. De pompen nemen bij een lage temperatuur warmte op. Deze worden in een later stadium weer vrijgegeven en zo koelt de vloeistof weer af om later weer opnieuw opgewarmd te worden.

Is jouw CV ketel aan het einde van zijn Latijn en ben je aan het overwegen om een nieuwe te nemen? Laat dan je huis verwarmen zonder gas!