Dutch Labs
Image default
Gezondheid

Wat is een hernia precies?

Een hernia ontstaat wanneer een inwendig orgaan of weefsel door een zwakke plek in de spier of het omringende bindweefsel drukt. Een hernia kan voorkomen bij de geboorte, maar ontstaat vaak na verloop van tijd door overbelasting en zwakte in het getroffen gebied. Enkele veel voorkomende plaatsen voor hernia’s zijn de buik, de lies en de borst. Hernia’s kunnen ook variëren in grootte en veroorzaken niet onmiddellijk symptomen. Als een hernia echter onbehandeld blijft, kan hij pijnlijk worden en kan een operatie nodig zijn om de verzwakte spier of het verzwakte weefsel te herstellen. Hernia’s komen vaker voor bij mannen en mensen die zwaar tillen of andere zware lichamelijke activiteiten verrichten, maar ze kunnen iedereen op elke leeftijd treffen. Het is belangrijk dat u naar een arts gaat als u vermoedt dat u een hernia hebt, zodat deze goed kan worden beoordeeld en een behandeling hernia uitvoeren.

Hoe gaat een behandeling hernia?

De eerste stap in de behandeling hernia is meestal het aanpakken van de onmiddellijke symptomen, zoals het verminderen van ontstekingen door middel van medicijnen of ijs. Daarna zal de arts waarschijnlijk veranderingen in levensstijl aanbevelen, zoals het handhaven van een gezond gewicht en het vermijden van zwaar tillen. In sommige gevallen kan ook een operatie nodig zijn om de verzwakte buikspieren te herstellen en toekomstige hernia’s te voorkomen. De chirurgische procedure is meestal minimaal invasief, met kleine incisies en speciale apparatuur om de spier te herstellen zonder grote sneden of hechtingen. Na de operatie kan het nodig zijn dat patiënten een buikbandage dragen en zware activiteiten gedurende een bepaalde tijd vermijden om een goede genezing mogelijk te maken. Het belangrijkste doel van een behandeling hernia is het verlichten van het ongemak en het voorkomen van toekomstige gevallen van de aandoening.

Waar komt een hernia voor?

Hernia’s kunnen op verschillende plaatsen voorkomen, maar meestal in de liesstreek (liesbreuk), navel (navelbreuk) of bovenbuik bij de basis van het borstbeen (hiatale hernia). Er is ook een type hernia dat femorale hernia wordt genoemd en dat zich in de dijspier net onder de lies voordoet. In zeldzame gevallen kunnen hernia’s op andere plaatsen voorkomen, zoals bij de navel of zelfs door littekenweefsel van een eerdere operatie.