Dutch Labs
Image default
Bedrijven

Wat te doen bij een verstoorde arbeidsrelatie?

als je een verstoorde arbeidsrelatie hebt dan kan het lastig zijn om je werk uit te voeren. Het heeft meestal veel invloed op je handelen en de kans dat je met plezier naar je werk komt wordt veel kleiner. Het kan leiden tot stress en je kan er zelf overspannen van worden of een burn-out krijgen. Je gaat vaak uit emotie handelen als er een conflict plaats vindt, maar dit is niet altijd even handig. Emoties kunnen de situatie namelijk vaak verslechteren. Om toch te weten wat jij moet doen zijn hier een paar tips.

 

Ga in gesprek met je werkgever

Een arbeidsconflict is niet fijn voor jou, maar ook zeker niet voor je werkgever. Het is altijd belangrijk dat een verstoorde arbeidsrelatie hersteld wordt. Ga op zoek naar waar het probleem vandaan komt. Je kan ook een Arbo arts inschakelen als je niet goed weet waar je moet beginnen. Als je weet waar het probleem vandaan komt dan is het ook makkelijker om over de oorzaken en een eventuele oplossing na te denken. Hier is het belangrijk om objectief en bij de feiten te blijven. Als je uit emotie gaat handelen dan lost dat meestal niet veel op.

 

Stop niet met werken

Ziekmelden is niet de oplossing van een arbeidsconflict. Het probleem ontlopen is niet de manier om het op te lossen. Als het komt tot ontslag dan is het voor jou beter als je hebt laten zien dat je er alles aan hebt gedaan om te blijven werken en het probleem op te lossen. Ga je dus niet zomaar ziek melden, meld je alleen ziek als je daadwerkelijk ziek bent.

 

Schakel hulp in

Als je een arbeidsconflict hebt dan kan het lastig zijn om hier samen rustig en objectief over te praten. Om hierbij te helpen kan je een mediator inschakelen. Een mediator ondersteund je tijden het gesprek en zorgt er voor dat de belangen van beide partijen behartigd worden. Een mediator zorgt er ook voor dat eventueel gemaakt afspraken schriftelijk vastgelegd worden. Zo kan er altijd teruggekeken worden naar de afspraken. Mocht de werkgever of werknemer de afspraken niet nakomen dan kan de mediator helpen om hier vervolg stappen in te nemen.

 

https://mediatorkaart.nl/