Dutch Labs
Image default
Bedrijven

Welke huidtypes zijn er?

Een huidtype is niet iets wat je kiest, het is genetisch bepaald welk huidtype je hebt. Het huidtype dat je hebt, wordt vastgesteld aan de hand van de reactiviteit van de huid en de talgproductie. Met een hele actieve talgklier heb je bijvoorbeeld een vette huid. Werkt de talgklier juist traag? Dan heb je een droge huid.

Indelingen

Er zijn verschillende indelingen als het gaat om het aantal huidtypes. Meestal gaat het om zes huidtypes. Bij het huidfonds hebben ze het over zes huidtypes op basis van hoe snel jouw huid verbrand. In de cosmetica gaat het vaak over andere omschrijvingen. Daar heb we het hier over:

  • De normale huid.
  • De droge huid.
  • De vette huid.
  • De gecombineerde huid.
  • De gevoelige huid.
  • De rijpere huid.

De normale huid is zacht en soepel. Je ziet de poriën wel, maar ze zijn niet verwijd. De huid ziet er niet droog uit, maar glimt ook niet overmatig.

De droge huid kenmerkt zich doordat de huid er mat uitziet. Het voelt vaak ook wat trekkerig aan. Het nadeel van een droge huid is dat er snel fijne lijntjes en rimpels ontstaan. Een droge huid is niet hetzelfde als een vochtarme huid. Bij een droge huid is sprake van weinig talgproductie. Bij een vochtarme huid is er te weinig vocht in de hoornlaag van de huid.

De vette huid is herkenbaar aan het glimmen van de huid. Hier is sprake van een zeer actieve werking van de talgklier. Bij de gecombineerde huid is er sprake van een mix van verschillende huidtypes afhankelijk van de plek waar de huid zit. Veel mensen hebben het gecombineerde type. De gevoelige huid is snel geïrriteerd. En, de rijpere huid? Dat is inderdaad de wat oudere huid. De huid wordt dan droger, dunner en rimpeliger.

Natuurlijk huidverzorging

Tip? Kies voor natuurlijke huidverzorging. Bij veel huidtypes is een natuurlijke huidverzorging gewenst. Daarbij moet je wel kiezen voor een natuurlijke huidverzorging die aansluit bij het type huid.

https://www.origanic.nl/