Dutch Labs
Image default
Gezondheid

Zit je thuis met longklachten? Lees hier alles wat je moet weten over Long Covid

Long covid is een term die steeds vaker wordt genoemd. Maar wat houdt het precies in? Wanneer heb je long covid? En wat te doen bij long covid? In dit blogartikel vertellen we alles over long covid en geven we tips om ervoor te zorgen dat je longen gezond blijven!  

Allereerst, volgens het World Health Organization heb je long covid wanneer de longklachten langer duren dan twee á drie maanden. Klachten die hier voornamelijk bij voorkomen zijn: vermoeidheid, benauwdheid en verslapte spieren.  

1. Laat je behandelen door een arts 

Als je vermoedt dat je long covid hebt, laat je dan altijd behandelen door een arts uit de reguliere of functionele geneeskunde. Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen, zodat je de beste behandeling krijgt. Bovendien is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts als je klachten hebt: zoals hoesten, benauwdheid of koorts. Veel klachten van long covid lijken namelijk op symptomen die voorkomen bij ME/CVS, dus wellicht ligt het probleem vee dieper. Laat je dus altijd checken door een professional.  

2. Drink voldoende water 

Drink voldoende water om je lichaam te hydrateren. Door het vochtverlies door de hoestbuien, is het belangrijk om genoeg water te drinken. Daarnaast helpt het om de afvalstoffen die ontstaan zijn kwijt te raken. 

3. Neem voldoende vitamine C in 

Neem voldoende vitamine C in om je weerstand te verhogen. Vitamine C is superbelangrijk voor het afweersysteem van je lichaam.  

4. Ruik de buitenlucht 

Volgens onderzoekers kan het helpen om naar buiten te gaan en de buitenlucht in te ademen. Dit is omdat buitenlucht bevatte zuurstof, wat goed is voor je longen. 

5. Sport regelmatig 

Het is ook belangrijk om regelmatig te sporten. Dit zorgt ervoor dat je longen sterker worden en je wellicht minder kans hebt op long covid. Houd er rekening mee dat ook topsporters met sterke longen long covid kunnen krijgen.  

Merk je dat deze dingen erg lastig zijn omdat je erg vermoeid bent? Dan raden we je aan om vandaag nog contact op te nemen met een arts, zodat je snel behandelt kan worden.