Dutch Labs
Image default
Mode en Kleding

De techniek achter de beste rijhelmen

Rijhelmen voor paardrijden moeten voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Een helm beschermt je hoofd bij een val of een botsing. En op de manege of tijdens een buitenrit zit het ongeluk nu eenmaal in een klein hoekje. Maar dat is niet de enige eis die je aan je cap stelt. Een goede rijhelm zit ook comfortabel zodat je hem langere tijd kunt blijven dragen zonder dat de cap gaat knellen of schuren. Dankzij nieuwe technieken kunnen fabrikanten veiligheid en comfort optimaal met elkaar combineren.

Fact: iedere rijhelm in Nederland voldoet aan dezelfde veiligheidsnormen

In Nederland zijn alle maneges aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra of de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Deze organisaties verplichten beide aan hun leden om een cap te dragen op de manege. Alle caps die hier gedragen worden moeten voldoen aan de volgende keurmerken:

  • EN 1348
  • EN 14572

Dat betekent dat alle rijhelmen die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn aan minstens één van deze veiligheidsnormen voldoet. Maar er zijn talloze varianten beschikbaar, dus wat is nu het verschil tussen de ene en de andere cap?

Gebruik van de nieuwste materialen

Wanneer je op zoek gaat naar een rijhelm dan heb je de keuze uit veel verschillende varianten met een behoorlijk grote prijsrange. Goedkopere rijcaps hebben een buitenste schaal van ABS kunststof. Dit is stevig materiaal en relatief licht van gewicht.

Duurdere caps zoals de caps van Samshield hebben een buitenlaag van composietmateriaal. Dit is vaak een combinatie van carbon en titanium. Deze combinatie weegt nog minder dan een ABS schaal, zonder daarbij op veiligheid in te leveren. Daarnaast kan het materiaal op een andere manier bewerkt worden waardoor er nieuwe vormen mogelijk zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld luchtinlaten worden aangebracht zodat je niet onnodig gaat zweten en je hoofd ook bij intensieve inspanning koel blijft.