Dutch Labs
Image default
Energie

Dit moet je weten over zonnepanelen

Dit moet je weten over zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een forse investering, het is daarom belangrijk dat je je van te voren goed inleest over zonnepanelen en veel informatie over zonnepanelen vergaart. In dit artikel worden de belangrijkste zaken omtrent zonnepanelen besproken.

Woning geschikt

Als eerste is het belangrijk om te kijken of je woning en dak geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Je dak en woning moeten aan de volgende eisen voldoen:

–          Sterk genoeg zijn om zonnepanelen te dragen

–          Weinig schaduwval op het dak

–          Ligging van het dak (deels) op het zuiden

–          Koopwoning

–          Je woning mag niet monumentaal zijn

Als jouw dak en woning aan de bovenstaande zaken voldoet, kan je zonnepanelen plaatsen.

Soorten zonnepanelen

Je woning is geschikt voor zonnepanelen, dan is nu de vraag: welk soort zonnepanelen wil je? De meest voorkomende zonnepanelen voor woningen zijn monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. De eerste soort, monokristallijn, is het beste type zonnepaneel. Monokristallijn zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Het nadeel is wel dat dit zonnepaneel wel het duurst is. Polykristallijn zonnepanelen kosten minder dan monokristallijn zonnepanelen, maar zoals je misschien al raadt, levert dit type zonnepaneel minder energie op. Je kan dus zelf de overweging maken of je dure zonnepanelen wilt, die je snel heb terugverdiend, of dat je zonnepanelen wilt die je niet zo snel hebt terugverdient, maar wel een goedkopere investering zijn.

Omvormer

Als je je zonnepanelen hebt gekozen, moet je alleen nog een omvormer aanschaffen. Een omvormer is een apparaat dat simpelweg gelijkstroom omzet in wisselstroom. Gelijkstroom wordt opgewekt door de zonnepanelen, maar kan je niet gebruiken in je woning. De elektronica in je woning vraagt namelijk wisselstroom. Om ervoor te zorgen dat de opgewekte stroom bruikbaar is, heb je dus een omvormer nodig.