Dutch Labs
Image default
Energie

Energietarieven omlaag voor klanten van Eneco en Nuon Vattenfall

Goed nieuws voor klanten van de energieleveranciers Eneco en Nuon Vattenfall. Deze energiebedrijven hebben namelijk de tarieven voor energie verlaagd. Dit is een feitelijk een correctie op de fors gestegen tarieven aan het begin van dit jaar.

In januari van dit jaar was er veel onduidelijkheid over de stijging van de energietarieven bij alle energieleveranciers. Door onjuiste berichtgeving vanuit de overheid die eerder had gezegd dat de prijsstijging wel mee zou vallen was de uiteindelijke verhoging veel meer dan waar de meeste huishoudens op hadden gerekend.

Overheid gaf onjuiste informatie over energietarieven

Ondanks dat Gaslicht.com, een vergelijkingssite voor gas en licht, al had gewezen op de forse verhoging bleef het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dit ontkennen. De verantwoordelijke staatssecretaris beweerde zelfs dat anderen het fout hadden. Uiteindelijk moest het ministerie toegeven dat het zelf een fout had gemaakt bij de berekeningen. De prognose van Gaslicht bleek wel degelijk te kloppen.

De stijging van de energieprijzen was het directe gevolg van het verhogen van de belastingen op energie door de overheid. Ook zijn er extra heffingen voor het klimaat.

Lagere gasprijs door warme winter

Dat de tarieven bij een aantal leveranciers nu weer zijn gedaald is het gevolg van lagere inkoopprijzen voor gas. Aan de genoemde belastingen en heffingen is niets gewijzigd.

Doordat de afgelopen winter uitzonderlijk warm is geweest was er minder vraag naar gas. Hierdoor is er een overschot ontstaan in het aanbod van gas en daardoor dalen de gasprijzen. Doordat stroom nog veelal opgewekt wordt door centrales die op gas worden gestookt beïnvloed dit ook de tarieven voor elektriciteit.

De verlaging van het energietarief is feitelijk een correctie

De reden dat vooralsnog alleen Eneco en Nuon Vattenfall de tarieven hebben verlaagd komt doordat zij de tarieven aan het begin dit jaar meer hebben verhoogd dan het gemiddelde bij andere leveranciers. Zoals eerder al aangegeven betreft het dan ook een correctie op deze eerdere stijging. Na deze prijsdaling zijn de tarieven dan ook meer in lijn met andere grotere energieleveranciers zoals Essent en Engie.

Variabel of vast energietarief?

Klanten die een contract hebben met een vast tarief zullen niet direct profiteren van de prijsverlaging, tenzij juist de contracttermijn is afgelopen. Voor huishoudens met een variabel tarief gaat de energierekening wel direct omlaag. Toch blijft het voordeliger om altijd voor een contract met vast tarief te kiezen. Je profiteert in dit geval dan wel niet direct van de prijsdaling, maar bij stijgende tarieven heb je daar ook geen nadeel van. Bovendien krijg je vaak aantrekkelijke kortingen als je een energiecontract kiest met vast tarief en een termijn van minimaal een jaar.

Gerelateerde artikelen

Zonnepanelen van Tenten Solar

Condensatieketel Mazout of Gas? Surf naar www.condensatieketel.net!

Airco Prijs Airconditioning – Prijzen Airco Installatie