Breaking News

Dutchlabs

Onderweg je elektrische auto laden

Nederland staat bekend als één van de landen met de beste laadinfrastructuur ter wereld. Het is daarom niet zo gek dat elektrisch rijden steeds populairder wordt. Veel elektrische rijders hebben een laadpunt thuis, het kan echter ook handig zijn om de auto (bij) te laden op een openbare laadpaal.

Benodigdheden laden via een openbare laadpaal

Als je jouw elektrische auto wilt laden op een openbare laadpaal heb je vaak een eigen laadkabel nodig. Een nieuwe elektrische auto wordt vaak standaard geleverd met een thuislader (voor laden via een normaal stopcontact). Het is handig om ook een auto laadkabel te kopen om onderweg te kunnen laden.

Naast een laadkabel heb je ook een laadpas nodig. Laadpassen worden door vele partijen aangeboden. Wat het voordeligst is kan per situatie verschillend zijn. Er zijn prepaid laadpassen, maar ook vele abonnements-constructies. Hou er ook rekening mee dat je met bepaalde laadpassen van een beperkt aantal laadpunten gebruik kunt maken.

Welke laadkabel?

Omdat veel openbare laadpunten redelijk vermogen heeft, is het verstandig om voor een laadkabel te kiezen die minimaal het maximale laadvermogen van de auto aankan. Mocht het laadstation niet het laadvermogen van de auto/laadkabel hebben dan wordt er gewoon op het maximale vermogen van desbetreffend laadpunt geladen.

Naast het vermogen is het natuurlijk van belang een laadkabel met de juiste stekker te kiezen. Elektrische auto’s hebben een type 1 of type 2 aansluiting. Daarbij heb je nog de keuze tussen een rechte laadkabel en een gespiraliseerde laadkabel. Het voordeel van een spiraal laadkabel is dat deze niet zo snel op de grond hangen, en gemakkelijk zijn mee te nemen. Het nadeel is dat spiraal laadkabels over het algemeen een stukje duurder zijn.

Hoewel er niet veel kapot kan gaan bij een laadkabel, is kan het verstandig zijn.

Waar(om) openbaar laden?

Er zijn verschillende voordelen gekoppeld aan het openbaar laden van jouw elektrische auto. Een voorbeeld is dat er speciale parkeerplekken voor elektrische auto’s zijn waar auto’s op brandstof niet mogen parkeren. Daarbij kan het bijladen van je auto erg handig zijn als je die dag veel kilometers moet maken.

Tot slot is het laden bij een openbare laadpaal vaak goedkoper dan langs de snelweg. Een (super snelle) laadpaal langs de snelweg is ook openbaar, maar in deze blog hebben we het voornamelijk over laadpunten in de stad en parkeergelegenheden. Laadpalen langs de snelweg zijn immers ook vaak voorzien van een ‘speciale’ stekker en laadkabel.

Als je vragen hebt omtrent de aanschaf van een auto laadkabel en/of laadpaal kun je het beste contact opnemen met een EV specialist aangezien auto verkopers op dit moment nog niet altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. 

https://www.4ev.nl