Dutch Labs
Image default
Auto’s en Motoren

Verschillende gevaren in het verkeer

Hoe weet je nou bij welk gevaar je moet remmen, of dat het gas loslaten voldoende is? In het verkeer spreek je van 3 soorten ‘gevaar’. Hieronder geven we per soort gevaar een korte omschrijving.

 • Acuut gevaar
  Een gevaarlijke situatie die zich vlak voor de auto afspeelt. Je moet direct remmen om verder gevaar en misschien een ongeluk te voorkomen.
  Een voorbeeld: plotseling overstekende kinderen
 • Latent gevaar
  Gevaar dat in de verte ontstaat. Door goed te waarnemen / voorspellen, kun je veel gevaarlijke situaties al ver van tevoren herkennen. Zie je in de verte een gevaar ontstaan, dan heb je nog tijd genoeg om eerst het gasgepaal los te laten. De auto gaat uitrollen  en eventueel kun je dit later opvolgen met remmen.
  Een voorbeeld: naderen van een bocht met hoge snelheid.
 • Geen (acuut of latent) gevaar
  Geen bijzonderheden, voldoende zicht en niet te druk? Dan is er geen gevaar en kun je gewoon doorrijden volgens de regels.

De vragen bij de gevaarherkenning hebben een tijdslimiet van 8 seconden. Dit lijkt niet zoveel, maar bedenk je dat je tijdens het echte rijden soms maar 1 of 2 seconden hebt om tot een handeling te komen. Hoe meer rijervaring je krijgt, hoe sneller je de taakprocessen kunt doen.

Wil je meer weten over onze mogelijkheden voor de theorie examen? Of heb je je theorie examen al gehaald en ben je nu op zoek naar een autorijschool? Neem dan even contact met ons op.

http://www.henknoordzij.nl/rijschool-delft/