Dutch Labs
Image default
Dieren

Allergieën bij honden

Net zoals mensen kunnen honden ook een allergische reactie krijgen op bepaalde voeding dat ze eten of door andere invloeden van buitenaf. Allergische reacties komen erg veel voor bij de hond. Er zijn heel veel allergieën bij honden bekend en de meesten komen vaak voor bij bepaalde rassen. Wanneer je een allergische reactie bij je hond ziet, ga dan meteen naar de huisdierendokter. Een allergische reactie die op een bepaalde plaats op de huid voorkomt en die komt door een bepaalde stof noemt men contactallergie. Een andere allergie die erg vaak voorkomt is een allergie voor vlooien. Een bijzondere vorm van allergieën zijn de auto-immune ziektes. De hond bouwt hierbij afweer op tegen lichaamseigen cellen of bestanddelen. Ook wanneer je een allergische reactie herkent zul je altijd naar de huisdierendokter moeten gaan.

 

Symptomen

De symptomen van een allergie zijn afhankelijk van het lichaamsdeel waar de allergie het lichaam heeft aangetast en de oorzaak waardoor het komt. Jeuk is een signaal van de allergieën van de huid, bijvoorbeeld atopie, allergie voor voedsel en contactallergie. Dit gaat samen met zwelling, warmte en roodheid. De allergie kan ervoor zorgen dat er ook nog een infectie op de huid komt. Deze infectie kan ontstaan doordat er wordt gekrabd als het dier jeuk heeft of doordat er teveel aan wordt gezeten. Bel meteen een huisdierendokter als de huid gaat ontsteken. Huidallergieën gaan vaak samen met oorontstekingen. Een allergie voor vlooien kun je vaak herkennen aan een ‘kerstboom patroon’ op de achterkant van de rug. De hond die gaat bijten op de rug en dan trekt hij het haar eruit. Hierdoor krijgt hij een ontstoken huid die rood uitziet en door de ontsteking vallen de haren uit.

Behandeling tegen allergieën

Of een allergie te behandelen is hangt van de oorzaak af. Wanneer je weet waardoor de allergie komt zul je het dier sowieso uit de buurt moeten houden van deze stoffen of producten. Bij een allergie voor voedsel betekent dit een aangepast dieet waar je je dan echt aan moet houden. Je kunt ook proberen om de hond te desensibiliseren of proberen om hem niet meer gevoelig te maken. Maar, dit kan alleen maar als je de stof die de allergie opwekt hebt kunnen identificeren.

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/huisdierendokter/