Dutch Labs
Image default
Dieren

Met je viervoeter veilig op je tweewieler

Fietsen met je hond kan een leuke activiteit zijn voor beide partijen, maar dit is niet altijd haalbaar – sommige honden missen de discipline om naast je fiets te rennen, terwijl anderen het fysieke vermogen missen om dit te doen. Met fietskarren kun jij jouw pup echter rondslepen wanneer dit anders niet mogelijk zou zijn!

Waarom een fietskar voor de hond gebruiken?

Er zijn een aantal redenen waarom het logischer kan zijn om een fietskar voor de fietstocht te gebruiken. Denk maar eens aan een pup die net nog niet gedisciplineerd genoeg is om naast de fiets te rennen. Veel honden zijn gezond en energiek genoeg om aanzienlijke afstanden naast je te rennen, maar ze zijn te snel afgeleid om dit te doen zonder je elke 30 seconden uit de koers te halen. Je hond houdt niet echt van bewegen, maar houdt ervan om mee te doen. Veel honden – met name rassen met een korte neus zoals bulldogs – houden ervan om eropuit te gaan, maar ze missen de fysieke eigenschappen om heel ver of heel lang te rennen. Je oudere of zieke pup heeft een kans nodig om naar buiten te gaan. Als je hond herstellende is van een blessure of ziek is, geeft een fietskar je de kans om hem een tijdje naar buiten te krijgen, zonder hem te dwingen zelf veel energie te verbruiken. Dit is ook een goede aanpak bij oudere honden, die je fiets niet meer kunnen bijhouden.

Dingen om naar te zoeken in een fietskar

Er is een wereld van verschil tussen echt goede fietskarren en die waardoor je aan de kant van de weg strandt, in een band met een kapotte aanhanger. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de volgende kenmerken en kenmerken bij het nemen van een beslissing. Het is ook belangrijk om een aanhangwagen te kopen die past bij de specifieke behoeften van jou en je  hond: Voor een bokser heb je een veel robuustere aanhangwagen nodig dan voor een Pomeranian. De aanhangwagen zal niets voorstellen als de hond er niet comfortabel in past, dus zorg ervoor dat jij de lengte van jouw hond meet en vergelijk deze met de binnenafmetingen van elke aanhangwagen die je overweegt. Je moet ook de gewichtslimiet bekijken, vooral als jouw hond meer dan ongeveer 30 of 40 pond weegt. Alle fietskarren zijn wat log, maar goed ontworpen modellen bieden een veel betere wegligging en wendbaarheid dan zuinige modellen. Een goed ontworpen hondenfietskar maakt het niet alleen gemakkelijker en leuker om de aanhangwagen te gebruiken, het houdt jou en je pup daarbij veiliger. Je weet nooit wanneer je een kuil, auto of ander obstakel moet ontwijken.

Zelfs als jij je hond elke dag meeneemt voor een rondje, zal de trailer meer tijd in de garage doorbrengen dan waar dan ook. Maar niet als je alleen in vrije ruimte zwemt, is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid opslagruimte die beschikbaar is. Terwijl sommige trailers “as-is” moeten worden opgeslagen, kunnen andere gedeeltelijk worden ingeklapt om ruimte te besparen.

 

Belangrijke veiligheidsuitrusting voor fietskarren

Het slepen van je hond in een aanhangwagen brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Het is dus belangrijk om de basisregels voor fietsveiligheid in acht te nemen en een aanhangwagen te kiezen die over alle mogelijke veiligheidsvoorzieningen beschikt. Kijk voor fietskarren die de volgende kenmerken hebben:

 

  • Reflectoren 

Reflectoren maken het gemakkelijker voor automobilisten en andere fietsers om u te zien in omstandigheden met weinig licht. Ze moeten worden beschouwd als verplichte uitrusting voor degenen die van plan zijn om te rijden in het donker (met inbegrip van dageraad of schemering). Je kunt echter aftermarket-reflectoren kopen, mocht de aanhanger deze niet hebben.

  • Veiligheidsvlaggen 

Vlaggen zijn geweldig om uw zichtbaarheid overdag te vergroten. Sommige van de beste veiligheidsvlaggen zijn gemonteerd op lange palen, die uitsteken boven de hoogte van de trailer. Net als reflectoren kun je veiligheidsvlaggen kopen voor aanhangwagens die er niet mee zijn uitgerust.

  • Binnenboord Riemen of D-ringen 

Je moet de hond stevig aan de aanhangwagen vastmaken – zo kan hij niet te veel bewegen in de aanhangwagen, en voorkomt je dat de hond wegloopt als er iets onverwachts gebeurt (bijvoorbeeld een ongelukje). Speciaal voor zulke gevallen kun je een hondenpenning laten maken met de naam van je hond en jouw adres. Leibanden en D-ringen zijn de meest gebruikelijke manieren om dit te doen.

  • Parkeerremmen  

Je wilt er zeker van zijn dat de trailer niet rondrolt wanneer je dat niet wilt, zoals bij het in- en uitladen van je huisdier; zoek daarom naar trailers die een parkeerrem hebben.

  • Veiligheidsriemen 

Veiligheidsriemen zijn meestal geïntegreerd in het trekhaak mechanisme en dienen als een reserve koord om de fietskar aan de fiets te houden, voor het geval de primaire trekhaak het begeeft.

 

Wees geduldig 

Houd er rekening mee dat sommige honden meer tijd nodig hebben dan anderen om zich aan te passen aan nieuwe en vreemde voorwerpen. Sommige honden doen er dagen over, anderen doen er een week of twee over om vertrouwd te raken met buitenlandse items zoals honden loopbanden of nagelknippers.

Je hond dwingen in situaties waar hij zich zorgen over maakt, zal het 10x moeilijker maken – misschien moet je de trailer binnen de maand op de Marktplaats, plaatsen als je geen geduld hebt met je pup! Neem de tijd en laat je hond in zijn eigen tempo wennen – hij zal er uiteindelijk komen!