Dutch Labs
Image default
Vervoer en transport

Belangrijke zaken voor het rijden met een aanhanger

Om te rijden met een aanhanger moet je aan bepaalde regels houden, en zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Deze regels en andere punten moeten ervoor zorgen dat jij veilig kan rijden met een aanhanger, en dat het ook veilig is voor andere weggebruikers. Verder in deze blog worden belangrijke regels en zaken besproken die je moet weten als je wilt gaan rijden met een aanhanger.

Rijbewijs

Ten eerste moet je natuurlijk een rijbewijs hebben om met een aanhanger te kunnen rijden. Dit is natuurlijk logisch, maar er zit wel verschil in welk type rijbewijs je moet hebben bij het vervoeren van bepaalde aanhangers. Het is namelijk het geval dat je het normale rijbewijs B alleen mag gebruiken als de auto met aanhanger en lading niet boven de 3500kg komt. Vaak zal je hier ook niet boven komen, maar als dit wel het geval is heb je een rijbewijs BE nodig.

Het laden van de aanhanger

Het zo maar spullen in de aanhanger stoppen en wegrijden is niet een mogelijk. Voor kleinere spullen zou dit kunnen, maar over het algemeen moet je wel met bepaalde zaken rekening houden. Ten eerste moet je de lading gelijkmatig over de aanhanger verdelen. Dit houdt in dat je zware lading zo veel mogelijk in het midden plaatst, omdat je anders last krijgt van onbalans. Verder moet de lading ook goed afgedekt zijn met spanbanden of een aanhangernet. Om kleinere spullen kwijt te kunnen en onderdelen voor de aanhanger is een disselkist ook ideaal. Disselkisten kan je voorop de aanhanger plaatsen, maar ook in de aanhanger is het mogelijk. Deze kisten kun je in aluminium en kunststof krijgen.

Bevestigen aanhanger aan auto

Om te rijden met een aanhanger is het natuurlijk belangrijk dat de aanhanger goed is vastgemaakt aan de auto. Er zijn een aantal stappen om te doorlopen die ervoor zorgen dat de aanhanger goed vastzit aan de trekhaak. Ten eerste moet de aanhanger zo recht mogelijk voor de aanhanger staan bij het bevestigen, daarna moet je de disselkop hoog genoeg neerzetten zodat deze goed over de trekhaak valt.  Als dat is gedaan kan je de disselkop koppelen en draai je het neuswiel weer in naar boven. Als laatste en niet vergeten de breekkabel en hulpkoppeling. Deze zorgen ervoor dat de aanhanger meer remt met de auto. Het is daarbij belangrijk dat de kabels de grond niet raken.

De verlichting

De verlichting van de aanhanger is erg belangrijk voor jouw veiligheid en de veiligheid van ander verkeer. Het is daarom zo dat er veel verschillende soorten verlichting verplicht zijn. Denk hierbij aan de achterlichten, remlichten, retroreflectoren en richtingaanwijzers. Daarbij komt ook kijken dat het kenteken goed zichtbaar moet zijn, daarvoor is verlichting ook handig. De verlichting van een aanhanger kan nog wel is kapot gaan. Dit kan komen door weersomstandigheden of bij het inladen van de aanhanger bijvoorbeeld. Het is daarom handig om bepaalde bescherming aan te schaffen voor de verlichting, en reserve verlichting aan te schaffen. Zo ben je altijd goed voorbereid als je wilt gaan rijden met een aanhanger.

Gerelateerde artikelen

Hoe wordt een aluminium boot gemaakt

Schakel een verhuisbedrijf in

Opslagruimte Roermond – goedkoop verhuizen