Dutch Labs
Image default
Vervoer en transport

De belangrijkste onderdelen van een aanhangwagen

 

Een aanhangwagen bestaat uit veel kleine onderdelen, zoals haken voor het bevestigen van een afdekzeil en speciale verlichting. Deze aanhanger onderdelen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat u veilig de weg op kunt met uw aanhangwagen. Zo is het verstandig uw aanhangwagen regelmatig te controleren en onderdelen te vervangen die hieraan toe zijn. Welke aanhangwagen onderdelen zijn hierbij het belangrijkst?

 

Belangrijkste aanhangwagen onderdelen

 

Aanhangwagens kunnen voor diverse doeleinden gebruikt worden en daarom is het aanbod aan onderdelen voor deze wagens ook erg uitgebreid. U kunt een aanhanger bijvoorbeeld gebruiken voor het vervoeren van puin, boten of paarden. De aandelen voor dit verlengstuk zijn te halen bij een aanhangwagen groothandel. De volgende aanhangwagen onderdelen dienen regelmatig gecontroleerd te worden.

 

1. Banden en wielen

 

De juiste banden zijn erg belangrijk voor het goed functioneren van een aanhanger. Hierbij moet u kijken hoeveel inch uw huidige band groot is, wat aan de zijkant van de band vermeld staat. Bij een omschrijving van “175/ 70 R 14 82T” op een band is de band bijvoorbeeld 14 inch. Daarnaast zitten er verschillen tussen de binnen- en buitenband, waarbij een aanhangwagen groothandel voor beide opties heeft. De grootte van de banden heeft overigens te maken met wat er in de aanhanger vervoerd moet worden. Tot slot zijn er nog hogedruk banden voor aanhangers en andere accessoires, zoals velgen, wielbouten en -moeren en oprijblokken.

 

2. Beveiliging

 

Het is ten tweede belangrijk de juiste beveiliging voor uw aanhangwagen te kiezen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor antidiefstal- en koppelingssloten. Echter, er zijn ook losse sloten en wielklemmen te verkrijgen om diefstal te voorkomen. Overigens moeten open aanhangwagens voorzien worden van een net om de inhoud te beveiligen.

 

3. Remonderdelen

 

Alle remonderdelen van een aanhangwagen zijn onderhevig aan slijtage. Aanhangwagen onderdelen die op dit gebied snel vervangen moeten worden, zijn onder andere de remschoenen om trommelremmen heen en de remkabels. Ook de oplooprem moet regelmatig gecontroleerd worden.

 

4. Verlichting

 

Tot slot is een aanhangwagen voorzien van diverse soorten verlichting. Zo moet een aanhangwagen voorzien zijn van stadslichten, richtingaanwijzers, achterlichten, remlichten, verlichting bij de kentekenplaat, een mistachterlicht en markeringslichten. Tevens moeten er reflectoren op bevestigd worden. Deze lichten kunnen allemaal aan vervanging toe zijn en moeten hierbij tijdig vervangen worden.