Dutch Labs
Image default
Banen en opleidingen

Het hoe en waarom van outplacement

Outplacement betekent begeleiding van werk naar werk. Dit kan een dienstverband bij een nieuwe werkgever betreffen, maar ook zelfstandig ondernemerschap. Het begrip outplacement werd ongeveer 35 jaar geleden ontwikkeld in de Verenigde Staten. Sinds het naar Nederland is overgewaaid heeft het zich steeds verder ontwikkeld. Zeker sinds de komst van de transitievergoeding is het niet meer weg te denken uit de arbeidsmarkt. Outplacement kan behalve door een werkgever ook door een werknemer worden geïnitieerd. De begeleiding naar een nieuwe baan kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden.

Outplacement versus loopbaanbegeleiding

Met begeleiding tot een andere baan wordt gestart wanneer om een bepaalde reden, zoals een reorganisatie, de baan van de werknemer komt te vervallen. De begeleiding ondersteunt de werknemer in het vinden van nieuw werk. Echter wordt dit vaak verward met loopbaanbegeleiding, die wordt ingezet wanneer er sprake is van loopbaanvragen, bijvoorbeeld wanneer je jezelf de vraag stelt wat je eigenlijk precies wilt, of als je je carrière een boost wilt geven. Oftewel: loopbaanbegeleiding betreft het optimaliseren van je persoonlijk functioneren. Beide diensten worden overigens aangeboden door outplacementbureau Carrièrepoort.

Het doel van begeleiding door een outplacementbureau

Wanneer je baan vervalt, schakelen de meeste werkgevers tegenwoordig een outplacementbureau in voor de loopbaanbegeleiding van hun (ex)-medewerkers. Je werkgever is wettelijk verplicht om geld ter beschikking te stellen voor begeleiding. Alleen wanneer hij te weinig financiële middelen heeft, komt deze verplichting te vervallen. Het doel van outplacement is uiteraard het vinden van een passende baan, of in sommige gevallen het starten van een eigen onderneming. Heb je vóór de afronding van het traject nog geen baan gevonden, dan ben je in ieder geval volledig klaargestoomd om de arbeidsmarkt weer te bestormen.

Hoelang duurt de begeleiding door een outplacementbureau?

Dit is een vraag die veel werknemers zich stellen. In principe is hier geen eenduidig antwoord op te geven. De duur van het traject kan per persoon namelijk sterk verschillen. In de meeste gevallen geldt, dat deze binnen een termijn van een aantal maanden afgerond kan worden. Spelen er factoren zoals conflicten of een burn-out een rol? Dan dient er vanzelfsprekend een langere periode voor uitgetrokken te worden. Outplacement door Carrièrepoort betreft altijd begeleiding op maat.