Breaking News

Dutchlabs

Het kind voor het eerst op de fiets

Nederland is een echt fietsland. Boudewijn de Groot zong al eens: “We gaan fietsen met dat kind!” En inderdaad, leren fietsen staat bij veel ouders hoog op de agenda. Maar daarvoor moet men natuurlijk eerst een goede fiets aanschaffen. De meeste ouders maken fouten bij de aanschaf van een kinderfiets, omdat ze vaak ten onrechte denken dat een kinderfiets ‘op de groei’ gekocht moet worden. Dit is niet zo.

Andere vragen die opkomen borrelen zijn natuurlijk: “moet mijn kind een helm op?” en: “wat kan ik nog meer doen om mijn kind veilig te laten fietsen?

De juiste fietsmaat
De maat van een fiets is doorgaans afhankelijk van de bandenmaat. De bandenmaat wordt altijd aangegeven in inches. Het is minder moeilijk een geschikte fietsmaat te vinden dan veel mensen denken. De bandenmaat is namelijk vrijwel gelijk aan de kledingmaat.

Stel: een kind van tussen de 2 en 4 jaar heeft kledingmaat 92 tot 98 en is ongeveer 95 centimeter lang. Dan past een bandenmaat van 12 inch ongeveer.

 

Het is belangrijk de kinderfiets niet ‘op de groei’ te kopen. Het kan namelijk heel gevaarlijk zijn als een kind niet goed met de voeten bij de grond kan als hij op het zadel zit. Dit vergroot de kans op omvallen en ongelukken namelijk aanzienlijk. Daarnaast mag de fiets ook niet te klein zijn. Als de knieën van het kind tegen het stuur komen bij het rijden, is de fiets te klein. De ideale oplossing is een kinderfiets die ‘ietsje’ te groot is. Dat wil zeggen: het kind kan nog redelijk goed met de voeten bij de grond en komt niet met de knieën tegen het stuur aan.

 

Zadelhoogte

Een ander belangrijke factor is de zadelhoogte. Als een kind nog niet goed kan fietsen, zet het zadel dan wat lager. Daardoor kan hij beter met zijn voeten bij de grond komen. Als het kind goed kan fietsen, kan de zadel wat hoger gemonteerd worden. In sommige gevallen blijken de zadel of het stuur toch niet in hoogte verstelbaar. Vraag dit daarom na bij de verkoper!

 

Stuurbreedte

Een fiets is goed als het stuur even breed is als de schouders van het kind.

 

Overige veiligheidstips

Ten slotte hebben we nog een aantal andere tips. Ouders zijn doorgaans verdeeld over de vraag of kinderen wel of niet een fietshelm op moeten hebben. Uit ongevallen-cijfers blijkt niet onomstotelijk dat er ernstig hoofdletsel is bij kinderen die geen helm droegen. De Fietsersbond vindt dat dit wel moet, terwijl Veiligheid.nl vindt van niet. Een fietshelm is niet verplicht en daarom moeten ouders zelf bepalen of het fietsen zonder helm verantwoord is. Bij beginnende fietsers kan men kiezen om kort een helm te dragen.

 

Een fietsvlag is daarnaast nog een nuttig hulpmiddel die de veiligheid behoorlijk verhoogt. Kinderfietsen zijn klein en vallen niet op. Door een opvallende vlag te monteren, is het kind een stuk beter zichtbaar. Een fietsvlag kosten ongeveer 5 euro en is gemakkelijk te bevestigen. Houd er rekening mee dat dit het opstappen op de fiets wel bemoeilijkt.

Op Kinderfietsenwinkel.be kan u jongensfietsen en meisjesfietsen vinden voor elke leeftijd en grootte.

http://www.kinderfietsenwinkel.be/hoe-je-kind-leren-fietsen/