Dutch Labs
Image default
Vervoer en transport

Hoe wordt een aluminium boot gemaakt

Tegenwoordig zijn boten van aluminium bijna niet meer weg te denken in de wereld van de boten. Steeds meer boten worden namelijk van het bekende materiaal gemaakt. Toch zitten er zowel voor- als nadelen aan het gebruiken van een aluminium boot. In deze tekst gaan we kijken hoe zo’n boot precies gemaakt wordt en wat de eventuele voor- en nadelen kunnen zijn.

Hoe wordt een aluminium boot gemaakt?

Een aluminium boot wordt dus gemaakt van aluminium. De verschillende onderdelen van de boot worden aan elkaar gelast zodat er uiteraard geen gaten of scheuren kunnen ontstaan. De aluminium boten worden daarnaast in de meeste gevallen met de hand gemaakt. Dat heeft weer als resultaat dat van alle boten die hiermee gemaakt zijn, niet een hetzelfde is. Toch is niet iedereen blij met een boot van aluminium ondanks de vele voordelen die het kan bieden.

Wat zijn de voordelen aan een aluminium boot?

De grootste voordelen aan een aluminium boten zitten hem in het onderhoud. Een boot die gemaakt is van dit materiaal heeft namelijk vele malen minder onderhoud nodig dan een boot gemaakt van ander materiaal. Dat komt omdat aluminium bestand is tegen UV, brand en vocht, maar ook niet zomaar kan gaan rotten of roesten. Hierdoor blijft de boot mooi ondanks dat deze gebruikt wordt. Een ander groot voordeel aan de boot is dat hij heel licht is. Aluminium is namelijk een licht materiaal en daardoor is de boot ook vrij licht. Dit maakt dat de boot veel makkelijker verplaatst kan worden dan een boot gemaakt van andere materialen. Dat de boot hierdoor licht is, betekent natuurlijk niet dat hij een slechte kwaliteit heeft. Integendeel zelfs. Aluminium is van hoge kwaliteit en daardoor zal de boot een lange levensduur hebben. Ook heeft de boot veel minder onderhoud nodig dan boten gemaakt van ander materiaal omdat aluminium zichzelf beschermt. Als laatste voordeel is de boot ook nog eens milieubewust. Omdat aluminium herbruikbaar is, kan de boot wanneer hij niet meer goed is, gewoon omgesmolten worden en kan het aluminium herbruikt worden voor andere projecten.

De nadelen van een aluminium boot

Zitten er dan ook nadelen aan zo’n boot? Helaas wel. Omdat alle boten handgemaakt worden, zit er een duurder prijskaartje aan een boot gemaakt van dit materiaal. Ook is de grondstof aluminium zelf vrij prijzig waardoor de boot niet voor een lage prijs verkocht zal worden. Daarnaast is het zo dat aluminium kan oxideren. Dat houdt in dat de kleur naar verloop van tijd wat witter zal worden. Dat komt vooral door weersomstandigheden.

Tot slot

Een aluminium boot is dus een boot met zowel voor- als nadelen. De boot is vaak prijziger dan boten van andere materialen, maar dat betekent wel dat je een boot bezit die veel minder onderhoud nodig heeft. Hierdoor kun je de bedragen wellicht tegen elkaar wegstrepen. Ook kost het minder moeite om de boot te onderhouden wat natuurlijk ook een voordeel is. Ben je op zoek naar een aluminium boot? Bezoek dan eens deze pagina waar je de beste aluminium boten vindt. Elke botenliefhebber vindt hier de boot die bij ze past.

https://www.justmarine.nl/boten/aluminium-boten.html