Dutch Labs
Image default
Telefonie

Kamerleden kunnen tijdens debat niet van telefoon afblijven

Tijdens een recent onderzoek van de mediawetenschapper Sidney Vollmer is gebleken dat de Kamerleden tijdens een debat nog meer op hun telefoon zitten dan de gemiddelde puber aan de eettafel. De Kamervoorzitter wil nog niet aan een algeheel smartphoneverbod, maar het veelvuldige telefoongebruik is haar wel een doorn in het oog.

Tijdens het debat op de smartphone kijken

Gemiddeld blijkt tijdens een debat 38 procent van de politici regelmatig op de smartphone te kijken. Er werd eenmaal per tien minuten geturfd maar als er eenmaal per vijf minuten was geturfd, had het percentage waarschijnlijk nog hoger gelegen. Sommige Kamerleden houden de telefoon gewoon duidelijk zichtbaar voor zich met de telefoonhoesjes wijdgeopend, andere kijken enigszins stiekem naar hun telefoon die op de tafel enigszins verscholen tussen de papieren ligt.

Werk gerelateerd of niet

De meeste Kamerleden kijken korter dan tien minuten, maar wel heel erg vaak. Net zoals bij veel pubers lijken zij verslaafd te zijn aan dat kleine beeldscherm. Dit wil niet altijd zeggen dat ze ook automatische met iets anders bezig zijn dan met hun werk. Sommige beantwoorden e-mail of lezen op hun telefoon belangrijke stukken of lezen zakelijk nieuws. Maar ze zijn er wel die met heel iets anders bezig zijn. Kamerleden die hun sociale media checken, de Instastory’s bekijken of zelfs aan het gamen zijn.

Politici hebben een voorbeeldfunctie

In dit smartphonetijdperk kijken we er vaak niet eens meer van op als iemand tijdens zijn werk op zijn telefoon zit en toch vinden we het eigenlijk niet kunnen. Zeker voor politici geldt dat zij hun aandacht erbij moeten houden, ze hebben namelijk ook nog eens een voorbeeldfunctie. Volgens de onderzoeker is het tijd voor maatregelen, bijvoorbeeld strengere gedragsregels tijdens vergaderingen, een speciale smartphone voor Kamerleden waar alleen bepaalde apps op gedownload kunnen worden en die een beperkte schermtijd hebben. Samen met de initiatiefnemers Myndr en Bildung Academie is hij hiervoor een petitie gestart.

https://www.casimoda.nl/