Dutch Labs
Image default
Sport

Oppervlaktevissen met de korst op karper

Met net 5:30 uur op de klok is het nog erg vroeg te noemen. Wel het ideale tijdstip om zomers op pad te gaan om karpers aan de oppervlakte te kunnen vangen. Het water ligt er in deze vroege uren vaak spiegelglad bij waardoor karper relatief makkelijk te vinden is. Enkel een mist over het water, kan beperken om van ver karpers te spotten. Wel geeft dit prachtige plaatjes om te schieten. 

Met beperkt materiaal wordt de weg naar de waterkant gevonden. Een kleine tacklebox, een schepnet, onthaakmat, buideltasje met voer, lichte karperhengel en kleine karpermolen zijn alles wat ik nodig heb. Een groot contrast met de hoeveelheid materiaal dat meegaat bij het statisch vissen. 

Eerst start ik met het aanvoeren van logisch plekken waar de karper zich eerder heeft opgehouden. Vaak zijn dit plekken met waterplanten, stille hoek van het water en plaatsen waar het druifvuil zich heeft opgehoopt. Ook waterinsecten en insectenlarven worden meegenomen door de wind en blijven hangen in dit druifvuil. Ook vriend karper weet dit en kan vaak in aantallen onder deze plekken gevonden worden. 

Na een eerste ronde blijkt de karper al 2 plaatsen goede gevonden te worden. Aan het oppervlakte worden sporadisch broodkorsten opgenomen. Ook blijkt een enkele vis zonder enig schroom direct aan het oppervlakte te cruisen om zo sneller de stukken brood op te pakken. Snel een korst op de haak prikken en voorzichtig naar de kant sluipen. Met een kleine onderhandse worp wordt de broodkorst aan de zijkant van de voerplek gelegd. Dit om te voorkomen dat de azende karper snel in contact zal komen met de vislijn. Lang duurt het niet voordat de korst voorzichtig begint te bewegen en ineens opgenomen wordt door een stel lippen. Even 1 á 2 seconden wachten (ontzettend lastig om even te wachten, maar vaak wel nodig om de haak goed te kunnen zetten) en dan aanslaan. Met een explosie schiet de karper de kant in en kan het gevecht starten. 10 minuten later komt de tegenstander langzaam naar boven en is een 18 ponds schubkarper voor even van mij. De andere karper lijkt niet direct onder de indruk, want verschillende stukken brood zijn ondertussen ook de weg naar een karperbek gevonden. Kijken wat dit nog meer kan opleveren.

https://www.sportvisgigant.nl/