Dutch Labs
Image default
Dieren

Safari en dierenvrienden

Een safari, dat lijkt me nog eens mooi! Rondtrekken door een natuur die we alleen van de televisie kennen en dieren in hun natuurlijke omgeving spotten.

Niet achter hekwerken, zoals in de dierentuin. Hoe mooi nagebootst ook, het blijft een omheind gebiedje, kunstmatig aangelegd, dus niet natuurlijk. Ik vraag me dan altijd af wat zo’n giraffe daar nou werkelijk van vindt, of zo’n gorilla. En als ik er heel goed over nadenk, dan snap ik die Bokito wel. Ik ging ook écht niet heel de dag in zo’n hokje zitten om bekeken te worden. Daar raak je toch gefrustreerd van!

 Op safari

De grote vraag is natuurlijk “waar ga ik op safari?”. Want ook in safari-land zijn de mogelijkheden legio. Er zijn genoeg landen en gebieden waar je een safari kan doen, maar als ik het dan heb over safari, dan bedoel ik ook safari. Niet ergens waar weet ik hoeveel mensen me al voor zijn geweest. Want volgens mij wennen die wilde dieren daar dan ook weer aan en wordt het al minder natuurlijk. Zal waarschijnlijk onzin zijn, maar is mijn gevoel, dus als ik er een hoop geld tegenaan gooi, dan wil ik ook wat! Er is één land dat me dan als eerste te binnen schiet.

Safari Tanzania

Tanzania, dat zou het moeten worden! Want Tanzania is nog niet echt het land waar hordes mensen op safari gaan. Dus denk ik dat ik dan de natuur nog in zijn meest pure vorm kan aanschouwen. Hoe mooi zou het zijn om een leeuw een hyena te zien pakken, net op het moment dat ik op safari in Tanzania ben. Of een kudde buffels bij een waterplaats, omdat ze toevallig dorst hebben terwijl ik in een jeep voorbij rijd. Al hobbelend over bijna niet begaanbare wegen, of iets wat voor weg door moet gaan. Het lijkt me heerlijk.

Voorlopig blijft het nog wel even bij het dromen over een safari Tanzania. Dus duik ik maar weer het internet op om me te vergapen aan de foto’s!

Echte dierenvrienden

Ze bestaan in alle soorten en maten en hier in Nederland lopen ook aardig wat verschillende exemplaren rond. Niet alleen in het wild en in de dierentuinen komen ze in overvloed voor, verschillende dieren hebben zich ook in de Nederlandse huishoudens genesteld en vertoeven daar prima. Dat Nederlanders dierenliefhebbers zijn blijkt ook wel uit cijfers van TNS NIPO. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (55%) heeft namelijk een dierenvriend. En onderschat ook de landbouwhuisdieren niet (zoals runderen, varkens en kippen), waar er zo’n 450 miljoen van rondlopen!

Katten zijn veruit het populairst onder onze nuchtere landgenoten, deze zijn namelijk in 47% van de huishoudens te vinden. Op een mooie tweede plaats komt de trouwe viervoeter, de hond, met 36%. Ook knaagdieren worden niet achterwege gelaten waaronder het konijn toch wel het populairst is, deze komt namelijk met 12% op de derde plek van populairste huisdier.

Veel huishoudens ervaren de positieve dingen die huisdieren met zich mee brengen. Toch is er één belangrijk aspect aan het hebben van een huisdier waar vooral kinderen in eerste instantie niet aan denken als ze op een hond of een kat vragen: de verzorging. Eten moet gekocht worden, onderdak in veel gevallen (denk aan kooien, manden, aquaria en terraria) en producten zoals borstels, riemen e.d. Voor de uiterlijke verzorging van een hond bestaan er natuurlijk ook trimsalons, maar sommige baasjes gaan liever zelf aan de slag met een hondentondeuse. Producten zijn echter wel gemakkelijk te vinden met dierenwinkels in (bijna) iedere stad en de steeds meer voorkomende webwinkels.

Positiviteit alom, maar vergeet niet dat er genoeg mensen ook ongemak ervaren van dieren. In de top 5 meest voorkomende allergieën in Nederland worden drie van de vijf veroorzaakt door dieren, met in de hoogste plaats (#2) huidschilfers. Hele kleine spinnetjes, beter bekend als huisstofmijt, zijn ook een grote veroorzaker (#3) en onderschat ook niet de effecten die insectenbeten (#4) kunnen hebben!

Hoe positief huisdieren ervaren worden, zo negatief wordt er tegen insecten aangekeken. Best begrijpelijk als iemand weer eens met een insectenplaag belaagd wordt in de warmere tijden van het jaar. Zo zijn wespen een veel verwenst insect en ook mieren worden niet op prijs gesteld als ze met honderden een huis binnen wandelen op zoek naar zoetigheid. En geloof het of niet, nummer 10 van de meest voorkomende allergieën kan ook uitgroeien tot een plaag: kakkerlakken (iee!). Er zijn (gelukkig) verschillende manieren om van plagen af te komen en ook te voorkomen. Zo zijn er ongedierteverjagers, kakkerlakdoosjes, muizengif voor een muizenplaag en de alom bekende insectenspray. Mocht je er zelf niet vanaf komen, zijn er ook altijd erg behulpzame mannen (of vrouwen!) van de ongediertebestrijding die graag een handje helpen.