Dutch Labs
Image default
Sport

SV Spakenburg – IJsselmeervogels, meer dan alleen een derby

Spakenburg en IJsselmeervogels

Derby
Twee van vaderlands meest bekende amateurploegen komen toevallig uit hetzelfde dorp en delen hetzelfde sportcomplex. Het kan hier natuurlijk maar om één derby gaan: de Spakenburgse derby tussen SV Spakenburg en IJsselmeervogels. De rooie tegen de blauwe. Tijdens de week voor de derby is dat het enige wat telt in het vissersdorp, ze kijken er heel de week naar uit. Dat de derby niet zomaar een wedstrijd is werd wel bewezen in 1987, toen een supporter tijdens de wedstrijd een bom op het veld gooide, gelukkig zonder ernstige gewonden. Maar, dit is natuurlijk niet iets wat zomaar bij elke wedstrijd zou gebeuren.

Dat dit dé derby van het ‘amateurvoetbal’ is kan je wel merken uit de media aandacht die de derby’s kregen, zelfs jaren terug al. In 2005 publiceerde Studio Sport een documentaire genaamd Rood of Blauw, een week uit het leven van een gespleten dorp uit. Ook zijn er boeken geschreven en was er regelmatig buitenlandse aandacht, zoals tijdens de afgelopen editie in Januari. Toen schrijf een van de bekendste kranten wereldwijd, The New York Times, erover.

Voor de invoering van de nieuwe Tweede Divisie speelde de ploegen de derby op reguliere basis, van 2002 t/m 2016 zelfs elk seizoen. Met de invoering van de Tweede Divisie was die reeks voorbij omdat tijdens het eerste seizoen, 16/17, IJsselmeervogels niet aanwezig was, en in het seizoen dat volgde, 17/18, was Spakenburg geen Tweede Divisie ploeg door de degradatie. Maar de derby is dit seizoen terug. En hoe. In het lopende seizoen is de derby al 2x gespeeld, dus voor dit seizoen kunnen we er geen meer verwachten. Maar terug blikken kan natuurlijk altijd. En wat dan fijne is aan de hedendaagse wereld is dat je alles kan vastleggen. De Tweede Divisie deed dat natuurlijk ook, dus naast de geschreven teksten zijn er ook mooie beelden van de afgelopen twee derby’s. Ben je nou nieuwsgierig geworden naar die beelden en artikelen? Neem dan vooral een kijkje op tweededivisie.nl, hier kan je alles vinden rondom de derby, Spakenburg, IJsselmeervogels en alle andere dingen rondom de Tweede Divisie!

De bom van Spakenburg
De rivaliteit tussen de twee clubs uit Spakenburg is wel algemeen bekend. Iedereen die een beetje voetbalminded is weet wel over ‘de derby van Spakenburg’. En dat deze derby voor de supporters ook heel belangrijk is, dat is ook wel te begrijpen. Maar deze rivaliteit kan leiden tot aparte situaties, en dat was in het seizoen 1986/1987 niet anders. Tijdens deze derby gebeurde een van de apartste dingen ooit tijdens een amateurwedstrijd. Misschien ken je het al, misschien nog niet.

 

De eerste derby dat jaar was in een 0-0 gelijkspel geëindigd. De tweede wedstrijd werd heel belangrijk in de titelstrijd, de titel waar beide Spakenburgse ploegen nog kans op maakten. De spanning in het dorp was om te snijden. Voor een supporter van IJsselmeervogels werd de spanning hem misschien iets te veel. Naast dat hij het complex van Spakenburg de dag voor de wedstrijd bekladde met IJsselmeervogels getinte teksten, nam hij naar de wedstrijd een bom mee. Ja, een bom. Hij gooide de bom, die de kracht had van een kleine handgranaat, tijdens de wedstrijd op het veld. Gelukkig verwondde de bom alleen één van de grensrechters licht aan het been.

Tijdens de later volgende rechtszaak verklaarde de fan de bom gegooid te hebben om zijn team, IJsselmeervogels, op te peppen. ‘’ Ik dacht dat ik de spelers zou kunnen wakker schudden. Als ze goed hadden gespeeld had ik de bom niet gegooid.’’ Hij verklaarde naderhand zijn daad zeker te betreuren. De jongeman van 20 jaar was zo van zijn eigen daad geschrokken dat hij daarna niets meer met voetbal te maken wilde hebben omdat hij zo van zichzelf geschrokken was. De dader werd veroordeeld tot een paar maanden gevangenis. Spakenburg kroonde zich tot winnaar van die specifieke derby en één wedstrijd later ook tot kampioen dat seizoen. Benieuwd of dat er meer van zulke aparte verhalen zijn gebeurd rondom Tweede Divisie ploegen? Hou dan vooral https://tweededivisie.nl/ in de gaten.

Rivaliteit
Rivaliteit tussen ploegen gebeurd op elk niveau. Dat kan ook vele niveaus. Je kan als voorbeeld nemen de Manchester derby. Twee topclubs uit dezelfde stad, of El Classico in Spanje tussen Real en Barca, wat meer een rivaliteit is omdat het de twee beste Spaanse ploegen zijn. Of hier in Nederland met de Klassieker, ook een rivaliteit die voortkomt uit simpelweg geschiedenis. Maar dé Spakenburgse derby heeft al deze facetten. Hij zijn twee van de beste Nederlandse amateurclubs aller tijden en de ploegen komen uit dezelfde stad, of beter gezegd, ze delen zelfs hetzelfde sportcomplex. Dan moet daar toch wel enige vorm van rivaliteit zijn, en ja, die is er zeker.

In het Utrechtse vissersdorp worden kinderen geboren als Blauwe of Rooie. Dat is één van de eerste dingen die een kind mee krijgt bij de geboorte. Is je familie voor IJsselmeervogels, dan het kind ook. Hetzelfde geldt voor Spakenburg. Het is nog een wonder dat een blauwe man met een rooie vrouw trouwt, maar dat is dus wel een van de dingen waar sommige overheen kunnen stappen. Want het blijft in principe natuurlijk ‘maar’ voetbal. Maar het is wel mooi dat zo’n rivaliteit er is in de Tweede Divisie. Er komen zelfs mensen uit het buitenland naar het Utrechtse vissersdorp. En nee, die komen niet voor de vis of iets dergelijks. Die komen allemaal naar ons kikkerlandje om zo’n derby mee te maken. Groundhoppers, zoals dat eigenlijk heet, gaan naar wedstrijden als the Old Firm (Celtic – Rangers) of AC Milan tegen Inter. Maar ook naar de derby van Spakenburg.

Voor de dorpsbewoners is het een happening, maar voor de clubs ook natuurlijk. De rivaliteit tussen beide is al die jaren al enorm natuurlijk. Het gaat zelfs zo ver dat als de ene club een nieuwe tribune bouwt, de ander het ook doet, alleen dan net iets mooier. Zulk soort dingen horen erbij en dat maakt het ook heel leuk om in de gaten te blijven houden. En waar kan dat beter dan op de officiële webpagina van de competitie. Dus voor al het nieuws rondom beide clubs, check dan vooral https://tweededivisie.nl/ voor al jouw info.

https://tweededivisie.nl/teams/ijsselmeervogels/