Dutch Labs
Image default
Webdesign

App laten maken

App laten maken

Wilt u als bedrijf een app laten maken voor u onderneming maar heeft u nog geen idee waar u moet beginnen? In dit artikel leg ik graag uit waar u op kunt letten bij de ontwikkeling van een app en welke mogelijkheden er allemaal zijn.

iPhone of Android app laten maken

Het gebruik van smartphones is de laatste jaren zo toe genomen en heeft zelfs de groep ouderen wel een smartphone en/of tablet. Vaak zijn smartphones binnen handbereik en betrap ik mij er zelf ook vaak op dat ik op de bank achter de televisie even snel wat opzoek of bekijk online. Een app is op dat moment natuurlijk erg handig en sta je met een app tenslotte in het hoofdscherm van iedereen die je app download.

Van de groep smartphone bezitters heeft het grootste deel een Android telefoon of iPhone (iOS) en zul je dus ook de app moeten aanbieden in een Android of iOS versie. Hiernaast is er natuurlijk ook nog een kleinere groep gebruikers die bijvoorbeeld Windows gebruiken. Ook hiervoor zou de app apart of via een cross platform geprogrammeerd moeten worden. Echter, om te beginnen is het mogelijk te kostbaar iedereen van dienst te zijn en kiezen de meeste bedrijven dan ook eerder voor Android en iOS.

Native app of web applicatie

Tegenwoordig zijn moderne websites responsive en kunnen deze goed zichtbaar gemaakt worden in mobiele zoekmachines. Men bezoekt de website via een URL en vindt men vaak de producten en diensten van uw bedrijf aangevuld met nieuwsberichten. Met een app kunt u uw website juist verlengen met een aantal leuke extra opties die niet te vinden zijn op een website.

Met een native app worden alle functies zo geprogrammeerd dat men de volledige app kan downloaden in de store. Laadtijd is te verwaarlozen omdat de gehele software op de smartphone aanwezig is, en kan men in sommige gevallen ook offline werken. Native apps zijn echter kostbaar en worden geheel apart geprogrammeerd, is er veel kennis nodig van programmeertalen en kost dit veel tijd.

Web applicaties, ofwel webapps, zijn een soort apps die werken als een mobiele website maar dan met de functies van een native app. Het verschil is echter dat een webapp niet gedownload wordt maar wordt bekeken in de browser via een URL, net zoals een website dus. Deze soort zijn wel zo te programmeren dat men ook een icoon in het hoofdscherm kan plaatsen en niet steeds de URL opnieuw hoeft in te voeren. Tegenwoordig kun je zelfs push berichten sturen in de meeste browsers.

Heb je dan ook een kleiner budget dan is een webapp een prima keuze. Met de techniek van tegenwoordig zijn de verschillen niet meer zo groot.

Keuze app soort

De keuze voor een app hangt verder samen met de functies die je wilt gebruiken en of wensen te realiseren zijn. Kies je voor een app systeem met voor ontwikkelde functies of kies je voor maatwerk?

Een app systeem heeft een aantal voor ontwikkelde functies die passen bij meerdere bedrijven, denk hierbij aan een spaarkaart voor kappers, inschrijving nieuwsbrief, evenementen functie voor een organisatie, agenda voor afspraken voor diensten en heel veel meer. Dit soort apps zijn een stuk goedkoper dan maatwerk apps maar zijn custom aanpassingen lastiger uit te voeren of soms zelfs niet mogelijk.

Heb je een ruim budget en specifieke wensen dan kun je kiezen voor maatwerk. Er wordt eerst een functioneel ontwerp gemaakt en uitgebreid getest voor de programmeur de daadwerkelijke app gaat programmeren. Dit kost veel tijd en zijn de kosten dan ook een stuk hoger. Handig om dit natuurlijk van te voren in kaart te brengen.  Zet dan ook eerst goed op een rij wat een systeem app allemaal niet kan en waarom maatwerk nodig is.

Wil je dan ook een app laten maken en heb je een goed idee wie je wilt bereiken en welke middelen je hier voor inzet, dan is het een goed moment om naar een app ontwikkelaar te stappen. Laat je vrijblijvend informeren over de functies en mogelijkheden en vraag eventueel naar een demo.

 

https://imediastars.nl/