Dutch Labs
Image default
Particuliere dienstverlening

Produceert uw zonne-installatie minder tijdens de pandemie? Dit is waarom het er zo uit zou kunnen

Als u vermoedt dat uw zonne-installatie niet goed werkt of dat deze minder energie produceert sinds het begin van de pandemie, heeft u misschien gelijk.

In veel gevallen kan uw zonne-energie minder energie produceren omdat de panelen zelf niet werken of een omvormer die gerepareerd moet worden, maar het kan lijken alsof deze om andere redenen minder energie produceert.

Sinds de wereldwijde pandemie en gedwongen lockdowns zitten mensen langer thuis dan normaal. Mensen koken meer thuis en vinden andere bronnen van elektronisch entertainment.

Als u thuis werkt of uw gezin meer tijd thuis doorbrengt, is uw energiebehoefte hoger.

Laten we eens nader bekijken waardoor uw energierekening tijdens de pandemie hoger zou kunnen zijn en wat u kunt doen om dit te verhelpen.

Hoe weet ik of mijn zonne-energiesysteem niet goed werkt?

Als u denkt dat uw systeem niet optimaal werkt, kijk dan eens naar uw energieverbruik tijdens uw laatste factureringsperiode voor nutsvoorzieningen. Vergelijk het dan met dezelfde periode als vorig jaar en het jaar daarvoor.

Deze informatie vind je op je elektriciteitsrekening. Als de rekening hoger is dan normaal, zonder dat u uw energieverbruik wijzigt, is er mogelijk een probleem met uw systeem.

Dit kan zijn dat uw omvormer voor zonne-energie niet goed werkt, of het kan iets anders zijn geheel.

Hoe weet u of uw omvormer voor zonne-energie niet werkt

Als uw omvormerdisplay of controleportaal aangeeft dat uw systeem genereert wat wordt voorspeld, dan ligt het probleem dat u heeft mogelijk niet bij uw panelen, maar met het elektriciteitstarief. Het kan zijn dat uw tarief is gestegen, en u dient dit te melden bij uw elektriciteitsmaatschappij.

Als u echter minder energie opwekt dan wordt voorspeld, kan uw systeem u misschien precies vertellen wat er mis is. De meeste omvormers hebben indicatielampjes om u te laten weten wanneer ze goed werken.

  • Als het lampje van uw omvormer voor zonne-energie groen is en niet knippert, is hij in werkende staat.

De twee redenen waarom uw zonne-energiesysteem tijdens de pandemie minder opwekt

1. Je bent meer thuis

Als je meer thuis bent vanwege de pandemie, zul je meer stroom verbruiken, vooral als je thuis werkt en kinderen op afstand leren.

Het dagelijks gebruik van uw computer kan behoorlijk wat energie verbruiken, en als uw kinderen tegelijkertijd de tv of hun eigen computer gebruiken, verbruikt u twee keer zoveel, zo niet meer energie.

Sinds veel restaurants gesloten zijn, ben je waarschijnlijk ook meer aan het koken. De energiebehoefte van de oven, magnetron en zelfs de broodrooster kan bij dagelijks gebruik snel oplopen.

2. Uw systeem is vuil of gehinderd

Als u in Nederland of andere gebieden woont waar extreme weersomstandigheden hebben plaatsgevonden, kunnen uw panelen door meer dan alleen de schaduw van de bomen worden belemmerd. De as van de branden van afgelopen zomer legde een roetlaag op veel zonnepanelen. Dit roet veroorzaakte prestatieproblemen en mensen beginnen te merken dat hun rekeningen sprongen. Enkele andere veelvoorkomende obstructies zijn:

  • Stof

  • Stuifmeel

  • Vuil

  • Vogels zoals duiven en eksters

Deze kunnen zich allemaal ophopen tijd en voorkom dat zonlicht uw zonnepanelen raakt. Nu denk je misschien, hoe eksters verjagen en is dit toegestaan? Druk op de link om er meer over te lezen.

 

https://zonnepanelenvogelvrij.be/kraaien-verjagen/